Fryslân DOK - Fan boartsjen nei spyljen; 25 jier Jeugdteaterskoalle

19 mrt 2015 - 14:14

Fryslân DOK op zondag 29 maart 2015

Dit jaar bestaat de Jeugdtheaterschool in Leeuwarden 25 jaar. Bij de oprichting in 1990 zat programmamaker Douwe Talma als 11-jarig jongetje bij de eerste lichting leerlingen. Douwe Talma: ‘De JTS was voor Fryslân een volledig nieuw initiatief voor jonge mensen. Het was een bijzondere tijd voor mij en daarna honderden andere kinderen uit Fryslân.’’ In Fryslân DOK kijkt hij terug en vooruit op een tijdperk theaterschool voor jongeren.

Omdat nergens in Fryslân een plek was waar jongeren les konden krijgen in het theatermaken bedacht de Brabantse Friezin Hilde Mulder in 1990 de Jeugdtheaterschool. Een school waar de jeugd tussen de 12 en 18 jaar elke zaterdag les krijgt in theater in de breedste zin van het woord. Vandaag de dag worden de jaarlijkse kwaliteitsvoorstellingen hoog niveau ook buiten de provincie goed ontvangen. Daarmee is duidelijk dat de kern en motor van de JTS, Hilde Mulder, met de theaterschool voor jongeren een succesverhaal in handen heeft.

Oud-leerlingen geven in deze documentaire aan dat de school een plek is waar je gestimuleerd wordt om je fantasie te vergroten en je blikveld te verruimen. Programmamaker Douwe Talma praat in deze Fryslân DOK verder met betrokkenen zoals oud-docent Gooitsen Eenling, Opera Spangea reggisseur Corina van Eijk en muzikant/componist Peter Sijbenga.

Fryslân DOK: Fan boartsjen nei spyljen; 25 jier Jeugdteaterskoalle (Van spelen naar acteren; 25 jaar Jeugdtheaterschool)
Zondag 29 maart om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 28 maart om 15.35 uur en zondag 29 maart om 12.25 uur op NPO2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876

(advertinsje)