Fryslân DOK - Dwers en Tear

30 okt 2014 - 14:29

Fryslân DOK op zondag 9 november

De documentaire 'Dwers en Tear' is een ode van regisseur Pieter Verhoeff aan zijn Friese kunstvriend Cees Bijlstra. Deze componist schreef voor Verhoef de filmmuziek van 'De Dream', 'De Langste Reis' en 'Nynke'. Ook maakte Bijlstra programma's voor radio en televisie. In 2004 overleed hij plotseling. De documentaire gaat op 7 november in première tijdens het Noordelijk Filmfestival Leeuwarden en is 9 november te zien bij Omrop Fryslân.

Cees Bijlstra was de vaste componist van regisseur Pieter Verhoeff. Hij kreeg nationaal en internationaal waardering voor zijn werk. Ook componeerde hij muziek voor theater, radio en tv, Omrop Fryslân en de AVRO. Tien jaar geleden overleed hij op 58-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Regisseur Pieter Verhoeff is onder andere bekend van de films ‘De Dream’, ‘De Vuurtoren’ en ‘Nynke’. Hij kreeg op het Noordelijk Filmfestival van 2013 de Mata d'Or voor zijn gehele oeuvre. Verhoeff heeft daarnaast meerdere Gouden Kalveren en prijzen op zijn naam staan.

'Dwers en Tear' laat mensen aan het woord die Bijlstra van heel dichtbij hebben meegemaakt, zoals Thom Mercuur van Museum Belvédère, cabaretier Rients Gratama en de oud-artistiek directeur Guido Wevers van Tryater. In de documentaire zit ook werk van componist Paul M. van Brugge, die ter nagedachtenis aan Bijlstra en zijn muziek een duet voor cello en marimba schreef. Het werk is geïnspireerd op Bijlstra's schetsen van een muziekstuk voor de opening van museum Belvédère in 2004.

De financiering van deze filmproductie is grotendeels tot stand gekomen via online crowdfunding op www.ceesbijlstra.nl. Bovendien hebben de meeste mensen die aan de film hebben meegewerkt, afgezien van een financiële vergoeding. De producenten van de film zijn Gwen Jansen van JansenJager, beeldmakers en Mira Mendel en René Mendel van Interakt.

Fryslân DOK: Dwers en Tear (Dwars en Gevoelig)
Zondag 9 november om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 8 november om 10:25 uur en op zondag 9 november om 15:30 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)