Fryslân DOK - Dûns op ‘e kop

20 sep 2016 - 11:20

Afgelopen zomer overleed de Friese documentairemaakster Marijke Jongbloed (1956) aan de gevolgen van een hersentumor. Ze maakte een groot aantal documentaires voor Omrop Fryslân. Eén daarvan, ‘Dûns op ‘e kop’, wordt ter nagedachtenis aan Jongbloed herhaald in Fryslân DOK.

De in Leeuwarden geboren filmmaakster werd internationaal bekend door het project ‘Fatal Reaction’, een serie films over de worsteling van vrouwen met een hoge opleiding om een partner te vinden. Ze volgde vrouwen in Mumbai, Singapore, New York en Moskou. Eerder maakte Jongbloed een serie over kaatsers in de oorlog en de lange documentaire ‘Bûten de Skepping’; over de vissersgemeenschap van Moddergat.

Marijke Jongbloed maakte verder prijswinnende films over moderne dans. De Fryslân DOK ‘Dûns op ‘e kop’ gaat over het zoeken naar verbinding tussen de moderne stijldans en de regionale folkloristische dans. In de dansdocumentaire wordt onderzocht waarom het niet botert tussen de verschillende generaties. Centraal punt is de spanning tussen oud en nieuw: oude en nieuwe dans en de pogingen jongeren te interesseren voor traditionele dansen, maar dan in een moderne verpakking.

Fryslân DOK: Dûns op ‘e kop (Dans ondersteboven)
Zondag 2 oktober vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 1 oktober juni om 15.30 uur en zondag 2 oktober om 13.00 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)