Fryslân DOK - Documentaire Missy Slagge? bij Omrop Fryslân

15 des 2015 - 11:06

Fryslân DOK op zondag 3 en 10 januari

Hoe denkt de westerse mens de problemen van armoede en onveiligheid in de wereld op te lossen. Dat is de vraag die centraal staat in ‘Missy Slagge?’ (Missie Geslaagd?): een documentaire van Anne van Slageren over het zendingswerk van zijn vader in Kameroen. Een trailer fan Missy Slagge? is hier te bekijken.

De Friese zendingspredikant Jaap van Slageren ging in 1963 met zijn vrouw Tinie Oost en zoon Anne naar het net onafhankelijke Afrikaanse land Kameroen. Het gezin, twee jaar later uitgebreid met de daar geboren dochter Krista, bleef er tien jaar. Als ‘rijke’ blanke kinderen groeiden Anne en Krista op te midden van zwarte kinderen. Missy Slagge? vertelt het verhaal van het gezin, het werk van vader en de warme band die ze onderhielden met hun bediende Jean Martin.

Jaap van Slageren kwam er achter dat al vele missionarissen hem waren voorgegaan en dat het christendom niet alleen door blanken naar Kameroen was gebracht. Hij schreef daar een bekend geworden boek over. Zijn vrouw Tinie schreef ook. Wekelijks stuurde zij een brief naar familie in Fryslân over het land dat in het begin zo ver van haar af leek te staan. Toen ze in 1989 ongeneeslijk ziek bleek, verwerkte ze de brieven tot een dagboek. Nu ruim vijftig jaar later reist Anne, historicus en filmmaker, met zijn vader en zus nog eens terug naar Kameroen. Met de vraag: wat is de betekenis geweest van hun verblijf daar? Voor de mensen in Kameroen en voor henzelf.

Aan het einde van de eerste drie jaar in het land schreef Tinie: ‘’Helpen is een moeilijk vak. Het is vooral luisteren en wijsheden voor je houden.’’ Anne ontdekt dat hij jaren later tot dezelfde conclusie komt: ‘’Hoewel de koloniale tijd voorbij is, zijn we nog steeds gewend om de rest van de wereld door onze westerse bril te zien. Wat meer bescheidenheid zou de westerse en vooral blanke mens wel sieren.’’ Missy Slagge? is een genuanceerde film waarin Kameroeners ruim aan het woord komen. De maker laat het aan de kijker over of de missie waarmee zijn ouders naar Kameroen gingen, ‘om te helpen’, geslaagd is of niet.

Fryslân DOK: Missy Slagge? – deel 1
Zondag 3 januari om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 elk uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 2 januari om 15.25 uur op NPO 2 en op zondag 3 januari om 12.25 uur.

Fryslân DOK: Missy Slagge? – deel 2
Zondag 10 januari om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur elk uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 9 januari om 15.25 uur op NPO 2 en zondag 10 januari om 12.25 uur.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 78 7 of met documentairemaker Anne van Slageren: 06 288 783 45 of info@anderevertoningen.nl.

(advertinsje)