Fryslân DOK - De wrâld fan 15 heech

11 okt 2016 - 11:39

Beeldend kunstenaar Sjoerd de Vries (75) wordt gezien als de belangrijkste hedendaagse schilder van Fryslân. Museum Belvédère in Oranjewoud laat dit najaar een groot overzicht van zijn werk zien.

Elke ochtend neemt hij om 5.00 uur de trein van Leeuwarden naar Heerenveen. In één van de Muntflats daar, op 15 hoog, is zijn atelier. De hechte structuur van deze dagelijkse routine houdt hem aan het werk en in leven.

Als één van zijn vaste vertrouwelingen krijgt publicist Susan van den Berg toegang tot zijn atelier en zijn omvangrijke persoonlijke archief. Ook krijgt ze van hem toestemming om zijn biografie te schrijven. Ze speurt naar onbekend werk, vergeten contacten en verborgen verhalen en weet zo onverwachte lijnen bloot te leggen tussen zijn werk en zijn leven.

Het levert een beeld op van een even tegendraadse als ook gevoelige eenling, die zichzelf soms in zijn hartstochten verloor en veel leed over zichzelf afriep. Hij doorstond, doorleefde en overleefde; zijn ervaringen vonden daarbij diepgang in zijn portretten, naakten en landschappen.

Fryslân DOK: De wrâld fan 15 heech (De wereld van 15 hoog)
Zondag 23 oktober vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 22 oktober om 15.30 uur en zondag 23 oktober om 13.05 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)