Fryslân DOK - De nacht fan Moddergat

22 nov 2016 - 12:49

Moddergat is een oud vissersdorp aan de Friese Waddenkust. Tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober gaan grootouders, ouders en kinderen met fakkels de kwelder op om elkaar overgeleverde griezelverhalen te vertellen. De inwoners van Moddergat wonen op een van de donkerste plekken in Nederland en het spookt er echt; zo wordt beweerd.

Een paar kilometer uit de kust, iets meer naar het westen, koerst een zeilschip richting Terschelling met zo’n 15 man aan boord. Ze zoeken een plek om voor anker te gaan en willen bij eb, als het schip drooggevallen is, wadlopen. Onder een immense sterrenhemel, tastend dwalen in het niks, voorzichtig luisterend naar de stilte die zich ophoudt tussen een enkel geluid.

Vijf muzikanten buigen zich over het muziekstuk ‘Skaad oer it Waad’, een suite van componist Herman Peanstra waarin hij het nachtelijk uur in zijn raadselachtige schoonheid probeert te vangen en daarmee een stem te geven.

Op 29 oktober tekenden Waddenkustgemeenten een intentieverklaring voor een Dark Sky-status van het kustgebied. Nederland hoort bij de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Het Waddengebied is een van de weinige plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, met de minste lichtvervuiling en de helderste sterrenhemel.

Fryslân DOK: De nacht fan Moddergat (De nacht van Moddergat)
Zondag 4 december vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 3 december om 15.30 uur en zondag 4 december om 13.05 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)