Fryslân DOK - De flecht nei it ljocht

15 nov 2016 - 11:36

Jentsje Popma (95) verdiende na de oorlog zijn boterham met het maken van monumentale kunstwerken. Deze kunstwerken zijn door de hele provincie en ver daarbuiten te vinden. Later besloot hij het Friese landschap vast te leggen, omdat hij zag dat dat veranderde door klimaatinvloeden, menselijk ingrijpen en de mechanisatie van de landbouw.

Jentsje Popma schildert niet meer. Het verzorgen van zijn vrouw vroeg de laatste jaren al zijn kracht en aandacht. Vorig jaar schonk hij al zijn werk én zijn atelier aan de stichting Nijkleaster uit Jorwert. In zijn laatste serie schilderijen onderzocht hij het verlangen om uit het leven te verdwijnen; de vlucht naar het licht.

Zijn bewonderaars pleiten voor een overzichtstentoonstelling in het Fries Museum. Popma zelf boeit het minder, hij vraagt zich af of hij goed en zinvol werk heeft gemaakt.

"Een vrolijke onheilsprofeet", volgens schilder Klaas Werumeus Buning.
"Een sjamaan", zegt vriend en schilder Piter Torensma.

Fryslân DOK: De flecht nei it ljocht (De vlucht naar het licht)
Zondag 27 november vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 26 november om 15.30 uur en zondag 27 november om 13.05 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)