Fryslân DOK - De Dyk

14 jun 2016 - 14:32

Fryslân DOK op zondag 26 juni

Eén van de oudste dijken van Europa ligt verscholen en verlaten in het Friese landschap. Na decennia van verwaarlozing besloot een kleine groep betrokken burgers dat het tijd werd de ‘Pingjumer Gulden Hâlsbân’ te redden. Wat volgde was een strijd tussen burgers, boeren en bestuurders. Nu, na zes jaar polderen, blijkt het icoon in het Friese landschap een symbool van samenwerking.

De ‘Pingjumer Gulden Halsbân’ is vermoedelijk rond 950 bedacht en gerealiseerd door monniken, samen met de plaatselijke bevolking. De binnendijk rond het Friese dorp Pingjum moest de landbouw en veeteelt tegen de zee te beschermen. Waar deze monumentale dijk vroeger het water keerde, zorgt hij nu voor verbinding tussen een groeiende groep betrokkenen. Want dat is in duizend jaar tijd hetzelfde gebleven: de bewoners van dit gebied blijven polderen in een landschap dat nooit af is.

De documentaire ‘De Dyk’ laat niet alleen de vergeten waarde van het cultuurhistorisch erfgoed zien maar legt ook iets anders bloot: de betrokkenheid van vele omwonenden met deze bijzondere dijk. De gewezen boer die in de dijk inmiddels ‘iets heel anders’ ziet; het gedreven bestuurslid van het burgerinitiatief; de dichter; het groepje dorpelingen dat na meer dan honderd jaar de dijk weer gaat ‘schouwen’. Samen met vele anderen blazen zij nieuw leven in deze bijna vergeten dijk. Hoe een dijk werd wakker gekust.

Fryslân DOK: De Dyk (De Dijk)
Zondag 26 juni vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 25 juni om 15.30 uur en zondag 26 juni om 13.15 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)