Fryslân DOK - De beheining foarby

23 aug 2016 - 13:16

In de eerste Fryslân DOK van het nieuwe seizoen staat het verhaal van de 24 jaar oude amazone Rixt van der Horst uit Grou centraal. Door zuurstoftekort bij de geboorte is Rixt lichamelijk beperkt geraakt, met onder andere spastische diplegie in haar benen en handen als gevolg. Toen ze vijf jaar oud was kreeg ze het advies om te beginnen met paardrijden als fysiotherapie.

De prognose was dat zij nooit zou lopen. Maar door de inzet van haar ouders en veel trainingen liep dat anders. Als jonge krachtige vrouw schuift ze met talent, precisie en wilskracht steeds de grens van haar beperking verder op. Rixt heeft maar één doel voor ogen: haarzelf kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Er zijn veel facetten die komen kijken bij die weg naar de kwalificatie. Een goed paard is belangrijk, maar een sporter moet ook genoeg sponsorgeld binnenkrijgen en goed presteren op het juiste moment. Documentairemaker Larissa Lokenberg volgde Rixt vanaf het moment dat zij verhuisde van haar ouders naar haar trainer in mei 2015 tot en met het Nederlandse Kampioenschap in juli 2016. Hoe maak je van je droom realiteit met een lichaam dat niet doet wat je wilt.

Fryslân DOK: De beheining foarby (De beperking voorbij)
Zondag 4 september vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 3 september juni om 15.30 uur en zondag 4 september om 12.55 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)