Fryslân DOK - Byld fan Tetman

13 maaie 2015 - 14:05

Fryslân DOK op zondag 24 mei

In maart van dit jaar was het honderd jaar geleden dat Tetman de Vries werd geboren in Beetgumermolen. Fryslân DOK gaat op zoek naar de betekenis en het nageslacht van de beroemde cabaretier. En waar staat het beeld van Tetman nu eigenlijk?

In Beetgumermolen werd in 1915 de tweeling Tetman en Jarich de Vries geboren. Samen met de andere broers en zussen speelden zij in de Tweede Wereldoorlog voor het eerst de revue ‘De tiid hâldt gjin skoft’ (De tijd staat niet stil). Destijds was het een overweldigend succes: het stuk werd bijna 1200 keer opgevoerd. Na de oorlog had bijkans elke Fries het gezien. Het gezelschap Tetman en Jarich heeft nog jarenlang hun revues gespeeld. Na het overlijden van Jarich in 1965 ging Tetman solo door met het schrijven en opvoeren van cabaretprogramma’s.

Nu honderd jaar later brengen dochter Leny Dijkstra en vriend Rients Gratama een hommage aan Tetman. Beide spelers waren indertijd in de leer bij Tetman. De hommage over honderd jaar Tetman ‘Doe kaam de maaitiid’ (Toen kwam de lente) wordt opgevoerd in Beetgumermolen, waar het allemaal begon.

Fryslân DOK: Byld fan Tetman (Beeld van Tetman)
Zondag 24 mei om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 23 mei om 15.35 uur en donderdag 28 mei om 14.15 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)