Fryslân DOK - Bouwe oan in taal

25 okt 2016 - 14:22

Fryslân DOK vanaf zondag 6 november

De Engelsen kennen allemaal Shakespeare, alle Duitsers kennen Goethe. Waarom kennen wij Friezen dan maar amper Gysbert Japicx? De Friese taal was in de 17e eeuw op sterven na dood. Totdat Gysbert Japicx uit Bolsward in het Fries ging dichten. Hij was zo succesvol dat hij daarmee het Fries van de ondergang behoedde. 350 jaar na zijn dood kijkt Fryslân DOK in een drieluik naar wat Gysbert Japicx nu precies voor de Friese taal heeft betekend.

In de drie afleveringen laten wetenschappers, schrijvers en musici zien dat ieder zijn eigen visie heeft op de rol van Gysbert Japicx. De romanticus houdt graag het beeld overeind van de schrijver die dwars tegen de stroom in ging, die voor het Fries vocht terwijl zijn familie getroffen werd door de pest. Mensen met een kritische blik stellen hun vraagtekens bij de herhaalde pogingen om Gysbert in ere te houden terwijl niemand zijn werk nog leest.

Feit is dat Gysberts werk belangrijk genoeg was om bewaard te blijven in de wereldberoemde Bodleian Library in Oxford. Fryslân DOK wist daar de originele handschriften van Gysbert Japicx voor de camera te krijgen.

In ‘Bouwe oan in taal 1’ is de levensloop van Gysbert Japicx te zien en wordt duidelijk hoe hij tot zijn werk kwam. In ‘Bouwe oan in taal 2’ wordt dieper ingegaan op het werk van Gysbert en probeert Omrop Fryslân uit te vinden hoe goed hij nu eigenlijk was. Gysbert had ook een muzikale kant, veel van zijn teksten schreef hij als liedteksten. In ‘Bouwe oan in taal 3’ is Omrop Fryslân in Oxford en wordt geprobeerd een antwoord te krijgen op de vraag hoe het nu verder moet met het icoon van de Friese literatuur.

Fryslân DOK: Bouwe oan in taal (Bouwen aan een taal)
Bouwe oan in taal 1: Zondag 6 november vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 5 november om 15.30 uur en zondag 6 november om 13.05 uur op NPO 2.

Bouwe oan in taal 2: Zondag 13 november vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 12 november om 15.30 uur en zondag 13 november om 13.05 uur op NPO 2.

Bouwe oan in taal 3: Zondag 20 november vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 19 november om 15.30 uur en zondag 20 november om 13.05 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)