Fryslân DOK - Boeken mei leafde

14 aug 2014 - 13:48

Fryslân DOK op zondag 24 augustus

Wie leest er nog Friese boeken? De groep Frysk-lezers wordt steeds ouder – en kleiner. De provincie Fryslân steunt de uitgave van boeken, omdat literatuur een belangrijke drager is van de Friese taal en cultuur. Maar de Friese schrijvers vinden dat er te weinig gebeurt: zij willen dat de 'Sutelaksje' terugkeert. Deze traditionele vent-actie, waarbij vrijwilligers met kruiwagens vol boeken langs de deuren gingen, is vijf jaar geleden afgeschaft. De schrijvers pakten daarom in november 2013 zélf de kruiwagens maar op, om hun boeken aan de man te brengen. Die actie werd zo’n succes dat er dit jaar een vervolg komt.

In de documentaire 'Boeken mei leafde' een verslag van de actiedag in 2013 en gesprekken met boekhandelaren en uitgevers over de teruglopende boekenverkoop. Verder was programmamaker Karen Bies op de Frankfurter Buchmesse, waar voor het eerst Friese boeken werden gepromoot. In de documentaire ook een portret van de schrijver Ferdinand de Jong die niets liever wil dan schrijven – en gelezen worden.

De initiatiefnemers van de actiedag hebben intussen de Stifting Tsjil opgericht om de Friese boekenverkoop te bevorderen. Naast een nieuwe ‘sutelaksje’ komen ze met een boekenkrant die op 225 duizend adressen bezorgd wordt en een boekenevenement, de Drachtster Boeke3daagse, dat in september wordt gehouden.

Fryslân DOK: Boeken mei leafde (Boeken met liefde)
Zondag 24 augustus om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 23 augustus om 10:30 uur en zondag 24 augustus om 15:30 uur op
Nederland 2.

Deze documentaire is eerder uitgezonden op zondag 30 maart 2014.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)