Fryslân DOK - Boargemasters yn krisistiid

24 nov 2015 - 15:07

Fryslân DOK op zondag 6 december

De grote menigte Syrische vluchtelingen in Griekenland en Italië lijkt voor de zomer nog ver van Nederland. In augustus en september groeit de stroom vluchtelingen met de dag. We zien elke dag beelden van mensen die na een levensgevaarlijke boottocht Europa intrekken en te voet verder gaan. Gezinnen, jonge mannen en ouderen. Allemaal op drift geraakt door het geweld van IS.

In Nederland zitten de asielzoekerscentra door de enorme toeloop vol; doorstroming naar de reguliere woningbouw is er amper. Gemeenten wordt daarom gevraagd vluchtelingen op te vangen. In Fryslân is Harlingen één van de eerste gemeenten die crisisopvang moet regelen; Kollumerland neemt de groep daar later over. In Leeuwarden komt intussen een noodopvang in een hal bij het WTC. De gemeente Smallingerland blijft buiten beeld voor crisisopvang. In deze gemeente is wel een opvang voor minderjarige asielzoekers en een noodopvang bij het bestaande azc.

Wat is de rol van de burgemeester in deze periode? De eerste burger van de gemeente is het gezicht en het aanspreekpunt voor de inwoners. In Fryslân DOK komen de betrokken burgemeesters aan het woord. Dat zijn onder anderen Ferd Crone van Leeuwarden, Bearn Bilker van Kollumerland, Tjeerd van Bekkum van Smallingerland en Roel Sluiter van Harlingen. Een documentaire over crisis, weerstand, warmte, emotie, samenwerking, drijfveren en dilemma's.

Fryslân DOK: Boargemasters yn krisistiid (Burgemeesters in crisistijd)
Zondag 6 december om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 5 december om 15.40 uur en zondag 6 december om 12.25 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)