Fryslân DOK - Baas op eigen hiem

24 jan 2017 - 13:16

Fryslân DOK op zondag 12 februari

Twee jonge melkveehouders willen beide hetzelfde: het van generatie op generatie overgegane familiebedrijf doorzetten. Boer zijn en boer blijven. Maar de melkveehouderij maakt een zware tijd door. Met het verdwijnen van het melkquotum zijn prijzen onvoorspelbaar en kunnen sommigen amper het hoofd boven water houden. Meer melken kan niet vanwege milieubeperkingen; de boel zit stijf op slot. 

Zoiets vraagt om een besluit. Het ene gezin, die van Haite Schukken, emigreert. Het is de regelgeving in Nederland en met name de aanhoudende onduidelijkheid daarover. Ze zien geen kans om in Fryslân verder te boeren, zoals ze graag willen, en nemen het heft in eigen handen.

Bartele Holtrop en zijn vrouw Rianne zien nog wel kansen in Fryslân, maar dan moet het roer volledig om. Bartele stapt uit de maatschap met zijn vader en begint een paar kilometer verderop een eigen boerderij met een eigen filosofie. Hij heeft nu weer het gevoel, ‘baas op eigen hiem’ te zijn.  

Nederland staat mee bovenaan de lijst van grootste landbouwexporteurs van de wereld. En Fryslân, speelt er een belangrijke rol in mee. Maar is die rol nog wel vol te houden en wenselijk, nu onze boeren sinds een jaar moeten concurreren op de wereldmarkt en daarbij ook nog eens tegen behoorlijke milieugrenzen aanlopen. Hoe zien twee jonge boeren naar hun toekomst en die van de melkveehouderij in Nederland? Wat voor maatregels treffen ze om die toekomst aan te kunnen? En welke consequenties heeft dat voor hun gezinnen? 

Fryslân DOK: Baas op eigen hiem (Baas op eigen erf)
Zondag 12 februari om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân. Ook te zien op zaterdag 11 februari om 15.30 uur en zondag 12 februari om 13.10 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)