Fryslân DOK - 125 jier It Houtsjefabryk

19 okt 2016 - 09:26

Het is dit jaar het 125 jaar geleden dat Hidde Halbertsma in Grou ‘It Houtsjefabryk’ oprichtte. Het bedrijf was van grote betekenis voor de ontwikkeling van het dorp. Zondag 29 oktober is er een reünie voor oud-medewerkers. Bij het 100-jarig jubileum van het familiebedrijf van de Halbertsma’s maakte Omrop Fryslân een documentaire over de illustere geschiedenis van het bedrijf. Deze film, met veel unieke historische beelden, wordt nu in het jubileumweekend nogmaals uitgezonden.

Het begon allemaal met het maken van houten botervaten, waarna het bedrijf langzaam uitgroeide tot de grootste werkgever van Fryslân. Toen de vraag naar botervaten inzakte, bedacht het nageslacht van Hidde Halbertsma om met de productie van pallets te beginnen. Een ander initiatief, het maken van deuren, was eerst niet zo’n succes. Later bleek het de redding van het imperium.

De fabriek stond letterlijk en figuurlijk in Grou, dat bekend stond als een rood dorp vanwege de socialistische inslag. Dat maakte dat het bedrijf vanaf het begin een erg vooruitstrevend personeelsbeleid voerde. In de tweede wereldoorlog kregen het bedrijf en de eigenaars het zwaar. Halbertsma, die actief was in het verzet, werd opgepakt door de Duitsers. Maar hij overleefde alle tegenslagen en zette door.

In de jaren 90 dreigde het faillissement. Het bedrijf werd in tweeën gesplitst. Van Vuuren B.V. werd eigenaar van de deurenproductie en de pallets werden overgenomen door de Faber Halbertsma Groep. In Fryslân DOK een terugblik met oud-werknemers en veel historische beelden uit het privé-archief van de familie.

Fryslân DOK: 125 jier It Houtsjefabryk (125 jaar It Houtsjefabryk)
Zondag 30 oktober vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 29 oktober om 15.30 uur en zondag 30 oktober om 13.05 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)