Fryslân 4045 | Wat de oarloch mei ús die (3)

17 apr 2015 - 15:08

Fryslân DOK op zondag 26 april 2015

Naar aanleiding van 70 jaar bevrijding wordt de historische documentaireserie ‘Fryslân 4045 | Wat de oarloch mei ús die’ uitgezonden. In vijf delen wordt een diepgaand beeld geschetst van de oorlogsjaren in Fryslân. In deze derde aflevering staat de Arbeidseinsatz centraal. Duizenden Friezen vertrokken onder dwang naar Duitsland om daar in met name de oorlogsindustrie te werken. De mannen die dat overleefden, werden bij terugkeer met de nek aangekeken. Fryslân DOK duikt in de verhalen van deze mannen.

Johannes van der Heide werd met nog tienduizend andere Friese mannen opgeroepen voor de Arbeidseinsatz. Hij had geen werk en geen uitkering omdat hij weigerde om naar Duitsland te gaan. Duitsland had arbeidskrachten nodig omdat de Duitse mannen massaal ingezet werden aan het front. Van der Heide ging toch naar Duitsland om zijn gezin te kunnen onderhouden. Hij verwachtte binnen drie maanden terug te zijn. Maar aan het einde van de oorlog raakte hij gewond bij een bombardement en overleed na een lang ziekbed.
Na de oorlog werd zijn dochter Femke er meerdere keren op gewezen dat haar vader ‘vrijwillig’ naar Duitsland gegaan was en dat het daarom zijn eigen schuld was dat hij het niet overleefd had. Femke zweeg haar vader dood, tot ze brieven van haar vader en moeder uit de oorlogstijd las. Daarna schreef ze een boek over haar vader: ‘’Toen dat boek af was, had ik eindelijk weer een vader. En hij een dochter.’’

Verder de verhalen van Ale Brouwer (93) en Evert Heeg (90). Zij vertrokken beide als jonge man naar Duitsland en om daar verplicht te werken. Heeg had geluk, hij mocht met verlof en is toen ondergedoken. Brouwer was 3,5 jaar in Duitsland. Hij mocht aan het werk bij een bakker en werd opgenomen in een gezin dat niets van het nazisme moest hebben. Er is nog altijd contact met die Duitse familie.

‘Fryslân 4045 | Wat de oarloch mei ús die’ is een project van Tresoar, tv-producent Wij van PS, het Fries Film Archief en Omrop Fryslân. Aan de tv-serie is de website www.Fryslan4045.nl gekoppeld, met allerhande achtergrondinformatie over de thema’s die in de documentaires centraal staan. Voorgaande afleveringen uit de documentaireserie ‘Fryslân 4045 | Wat de oarloch mei ús die’ zijn terug te kijken via http://www.omropfryslan.nl/fryslan4045.

Fryslân DOK: Fryslân 4045 | Wat de oarloch mei ús die (3) (Wat de oorlog met ons deed)
Zondag 26 april om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 25 april om 15.35 uur en zondag 26 april om 12.20 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met programmamaker Gerard van der Veer:
tel. 06 5182 9143 of de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân:
tel. 058 299 7876.

(advertinsje)