Fol Fjoer, passie in de Friese sport

24 jul 2017 - 14:35

Omrop Fryslân komt deze zomer met een nieuw televisieprogramma: Fol Fjoer. Over de drie grootste Friese zomersporten: het kaatsen, het skûtsjesilen en het fierljeppen. In elke aflevering neemt een gepassioneerde sportliefhebber de kijker mee in de historie en de voorbeschouwingen van de sport.

Neem nu Durk Gjaltema, die soms vergeet te eten bij een kaatswedstrijd. Of Thewis Hopma die de hele zomer op de schans is te vinden. Hoe komt het dat de liefde voor de Friese sporten zo groot is? En waarom zou iedereen een keer bij het SKS- of IFKS-skûtsjesilen, de PC of het Fries kampioenschap fierljeppen moeten zijn geweest? In het Omrop Fryslân televisieprogramma Fol Fjoer worden de antwoorden op deze vragen gezocht. Meer informatie over Fol Fjoer is te vinden op Omropfryslan.nl/folfjoer.

Fol Fjoer:
Vrijdag 28 juli om 18.40 uur: het kaatsen
Vrijdag 4 augustus om 18.40 uur: het SKS skûtsjesilen
Vrijdag 11 augustus om 18.40 uur: het FK fierljeppen
Vrijdag 18 augustus om 18.40 uur: het IFKS skûtsjesilen

Noot voor de redactie/programma-informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Kommunikaasje van Omrop Fryslân: 058 299 7876.

28 juli, het kaatsen: Durk Gjaltema (65) is al sinds zijn jeugd helemaal gek op kaatsen. Hij heeft zelf veel gekaatst, maar sinds een blessure lukt het niet meer. Gjaltema zit nog steeds tot over zijn oren in het kaatsen. Op het moment is hij verantwoordelijk voor het wassen van de shirts van alle hoofdklasse kaatsers. Met een vaste plek bij het veld gaat geen hoofdklasse partij zonder hem voorbij. Durk geniet zo van een mooie slag dat hij er kippenvel van krijgt. Soms vergeet hij zelfs te eten bij een wedstrijd: kaatsen is zijn leven.

4 augustus, het SKS skûtsjesilen: Bij Anne Tjerkstra (71) zit het skûtsjesilen in het bloed. Hij is geboren op een skûtsje en weet niet beter. Vanaf zijn 10de doet hij al mee aan het zeilen. Een leven zonder kan Anne niet voorstellen. Volgens hem moet je de sport beleven en erbij zijn; het vakmanschap, de strijd en de families, daar geniet Anne van. “It farren mei in skip fan mear as 17 ton, dat je dat yn ‘e macht ha en dat alles slagget; dat jout in kick”, zo zegt Anne, die deze zomer meevaart op het ‘Grouster skûtsje’ als meedenker en adviseur.


11 augustus, het FK fierljeppen: Al meer dan twintig jaar speelt ‘ljeppen’ de hoofdrol in zijn leven. Fierljepper Thewis Hobma (33) is al vanaf zijn 11de hele zomers bij of op een schans te vinden. Een weekendje weg zit er dan ook niet in. Toch vindt hij de sport geweldig om te doen en is volgens hem de sfeer binnen de ljepwereld goed en sportief. "Op de skâns binne we konkurrinten, dêrneist binne we freonen". De leraar aan de Maritieme Academie in Harlingen begint wel meer rekening te houden met het thuisfront; vrouw en twee kleine jongens. Intussen hoort hij namelijk ook al bij de oudere generatie topklassers, maar: "Myn bêste sprong moat noch komme, hear!" 

18 augustus, het IFKS skûtsjesilen: Toen Sikke Heerschop (61) nog op de basisschool zat, was hij altijd al te vinden bij de bootjes. Zijn oom Sikke heeft hem de liefde voor het water bijgebracht en sinds zijn 17de is hij al betrokken bij het skûtsjesilen. Hij heeft het vak van de oude Lodewijk Meeter geleerd. In de zomer draait alles om het varen bij de familie Heerschop. Sikke vindt het fantastisch om zo’n schip te hebben en is er altijd mee bezig; het opknappen in de winter, de historie, de wedstrijden, de sfeer. “It is kicken! Mei moaie wyn, hearlik troch it wetter jeie”.

(advertinsje)