Finalisten Sjongfestival foar bern 2016 bekend

19 apr 2016 - 09:49

Na drie voorrondes zijn de finalisten van alweer het tiende Sjongfestival foar bern bekend. Negentien basisscholen uit Fryslân hebben afgelopen week in een van de voorrondes gestreden om een plaats in de finale. Van die negentien scholen krijgen nu acht de kans om in de finale hun zangtalent te laten horen. De finale wordt op vrijdag 20 mei gehouden in De Lawei in Drachten.

Aan het Sjongfestival foar bern kunnen schoolkinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisscholen uit Fryslân meedoen. De drie voorrondes vonden plaats op maandag 11, dinsdag 12 en vrijdag 15 april op verschillende plaatsen in Fryslân. Naast de zes scholen die rechtstreeks door waren naar de finale, zijn vandaag in het schooltelevisieprogramma Tsjek ook nog twee ‘wilde kaarten’ verdeeld aan scholen die volgens de jury ook zo goed waren dat ze een plaats in de finale verdienen. De jury, die bestond uit Carin Seegers, Grytsje Melchers en Rodney Elzer lieten de onderstaande scholen doorgaan naar de finale.

De Balsemyn - Eastermar ‘Merke’
It Twaspan - Wijnjewoude ‘Ik ha talint’
Ds. Hasperskoalle - Akkrum ‘Ien en Ien’
De Wyngert - Drachtstercompagnie ‘Keet!’
De Sprankel – Stiens ‘In hiele rare dei’
It Finster – Workum ‘Mei juf mear muzyk’
De Mienskip – Buitenpost ‘Do hearst der by!’
It Klimmerblêd - Sint Nicolaasga ‘Dyn talint is ús gelok’

De finale, die plaats vindt op vrijdagavond 20 mei in De Lawei in Drachten, wordt gepresenteerd door Raynaud Ritsma en Geartsje de Vries. Raynaud is bekend van Tsjek, het schooltelevisieprogramma van Omrop Fryslân. Geartsje is bekend van Omrop Fryslân. De jury van de finale bestaat uit Janneke Brakels, Krijn Jacob Dijkstra en Rodney Elzer. Janneke Brakels is zelf zangeres en geeft zangles, Krijn Jacob Dijkstra is bekend van het zangduo ‘Die Twa’ en Rodney Elzer heeft meegedaan aan ‘The Voice of Holland’ en geeft zangles op basisscholen. Een aantal scholen heeft er dit jaar voor gekozen om mee te doen met een zelfgeschreven nummer. Voor die scholen is er een tekstprijs. De juryleden voor de tekstprijs zijn Sytse Broersma en Jurjen van der Meer, beide tekstschrijvers. De tekstprijs wordt bekend gemaakt in de finale.

Het Sjongfestival foar bern is een initiatief van Cedin, Keunstwurk en Omrop Fryslân en wordt eens in de twee jaar georganiseerd. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Arjen Witteveen Fûns, Stichting Herbert Duintjes Fonds, Stichting Woudsend, Boersma-Adema Stichting en de Lammert Koopmans Stichting ondersteunen het Sjongfestival met een financiële bijdrage. SAKO Friesland is penvoerder van het Sjongfestival foar bern.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876 .

(Advertentie)