Fan ús, achter de schermen bij het Fries Museum

03 jun 2019 - 09:22

Dinsdags om 17.35 uur bij Omrop Fryslân op TV

In het nieuwe programma 'Fan ús' van Omrop Fryslân kijken we in vijf afleveringen hoe het achter de schermen werkt bij het Fries Museum. De meer dan 200.000 items die het Fries Museum in beheer heeft vertellen het verhaal over ons erfgoed. Een verhaal dat over ons gaat, van ons is, maar hoe wordt het van ons?

Museumdirecteur Kris Callens is blij met de samenwerking met Omrop Fryslân: "Door deze serie kunnen we de achterkant van ons museumbedrijf laten zien. Zo krijgt het Friese publiek een beeld van wat de professionals en vrijwilligers aan werk verrichten om de rijkste regionale collectie van Nederland te ontwikkelen en te bewaren. Dat doen we niet voor onszelf maar ten dienste van de hele samenleving."

In Fan ús is onder andere het verhaal te zien van Pim Dinghs uit Brussel, die een echter Alma-Tadema tekening vindt op de antiekmarkt. Dinghs: "Ik dacht: dit is too good to be true!" Hij besluit dat er maar een plek voor is: het Fries Museum. Hoe voelt het voor hem om kunsthandelaar voor een dag te zijn? Het werken in een museum brengt een hele verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe pas je goed op de oitems die aan jou toevertrouwd zijn en wat als je weer van stukken af wilt omdat ze niet meer in de collectie passen?

Het museum leent ook een gedeelte. Zo is op het moment een bijzondere beker met daarin namen van de Friese adel te zien in het Fries Museum. Op zijn beurt leent het museum ook stukken uit: aan het MCL bijvoorbeeld. Daarnaast moeten de schatten van het museum ook onderhouden worden: zo tast de bronspest een muntschat uit de tijd van de Vikingen aan. Hoe worden de stukken toekomstbestendig gemaakt zodat ze nog een eeuwigheid meekunnen?

'Ontzamelen' is een trend in museumland. Want niet alles past meer. Letterlijk, met de beperkte ruimte in de depots, maar ook figuurlijk. Het afscheid nemen van collectie-items is een tijdrovend proces: de argumenten moeten worden vastgelegd in documenten, er moet worden gekeken of er in een ander museum plek voor is en de eigenaar moet worden achterhaald. En dat is nog niet zo gemakkelijk, zeker wanneer een item meer dan 100 jaar geleden is ingebracht.

Fan ús
Fan ús is vanaf dinsdag 4 juni dinsdags vanaf 17.35 uur te zien bij Omrop Fryslan op televisie.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876 of met die van het Fries Museum: communicatie@friesmuseum.nl / 058 255 55 00.

(advertinsje)