Faderpaard op Omrop Fryslân Televyzje

10 jul 2014 - 11:27

Het theaterspektakel op Omrop Fryslân Televisie

‘Een ode aan het Friese paard’ wordt het genoemd, het muziektheaterspektakel Faderpaard. Dat bijzondere theaterstuk met meer dan honderd Friese paarden vond in januari van dit jaar plaats in het kader van het 135-jarige jubileum van ‘Het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek’. Faderpaard is op zaterdag 12 juli in zijn geheel te zien op Omrop Fryslân Televisie. Op zondag 20 juli is een documentaire over de voorbereidingen op Faderpaard te zien.

Het theaterstuk Faderpaard is geïnspireerd op het beroemde gedicht ‘It Faderpaard’ van de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga. In het stuk van regisseur Jos Thie komen paarden, muziek, theater en poëzie samen. Thie heeft er een afwisselende show van gemaakt door te spelen met traditionele paardensportonderdelen in combinatie met poëzie en muziek. Aan het muziektheaterspektakel werkten meer dan honderd acteurs en musici mee, waaronder Gerrit Breteler en Brigitte Kaandorp.

Een belangrijke rol is weggelegd voor Théâtre du Centaure uit Marseille, onder andere bekend van Oerol met een voorstelling die Friese paarden, filmprojecties en poëzie combineerde. Ook Blythe Brown, de vrouw van thrillerschrijver Dan Brown, doet mee. Zij laat haar Amerikaanse show ‘Behind the mask’ zien. Zangeres Nynke Laverman en musicus Sytze Pruiksma verzorgen de muziek. Het decor wordt gevormd door filmbeelden op een beeldscherm van 8 bij 40 meter. Meer informatie over de show is te vinden op www.faderpaard.nl of www.kfps.nl.

De registratie van Faderpaard duurt anderhalf uur en wordt uitgezonden op zaterdag 12 juli vanaf 18:15 uur op Omrop Fryslân Televisie. Daarna is het stuk nogmaals te zien om 20:15 uur en 22:15 uur.
Fryslân DOK op zondag 20 juli

In de aanloop naar de uitvoering van Faderpaard maakte Omrop Fryslân een documentaire over de voorbereidingen. In die Fryslân DOK is te zien hoe theatermensen, muzikanten en paardenliefhebbers elkaar vonden bij het maken van het stuk. Regisseur Jos Thie moest in de laatste week voor de voorstellingen de verschillende onderdelen tot één verhaal smeden in een heksenketel vol techniek, paarden en passie.

Fryslân DOK: Faderpaard
Op zondag 20 juli om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. De documentaire is ook te zien op zaterdag 19 juli om 10:30 uur en zondag 20 juli om 15:25 uur op Nederland 2.

Noot voor de redactie:
De foto op de afbeelding is van: Cally Matherly.
De televisieregistratie van de voorstelling ‘Faderpaard’ is eerder uitgezonden op 21 april en de documentaire op 19 januari.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jitske de Hoop (Omrop Fryslân):
tel. 058 299 7876 / 06 14 23 98 34 of Marijke Akkerman (KFPS): 06 122 89 683.

(advertinsje)