EU: club van de lidstaten of hoeder van de regio's?

30 apr 2019 - 14:15

Een Fryslân DOK over hoe minderheden zich voelen in Europa

De Europese minderheden en de EU zouden wel wat relatietherapie kunnen gebruiken. Deze conclusie is te trekken uit een drieluik documentaires die Omrop Fryslân heeft gemaakt, met het oog op de Europese parlementsverkiezingen van 23 mei. In de serie 'De grinzen fan Europa' wordt pijnlijk duidelijk dat minderheden erg teleurgesteld zijn in de Europese Unie.

Voor minderheden is deze teleurstelling nog schrijnender, omdat ze vaak al een zware verstandhouding hebben met een nationale overheid en 'Brussel' beschouwen als de hét orgaan dat hen kan behoeden voor teveel druk van het eigen regeer. Toch blijkt de Europese Unie keer op keer vooral een club van lidstaten te zijn.

Ondanks de officiële slogan 'Unity in diversity' blijkt het belang van de lidstaat voor de EU constant weer sterker te zijn dan dat van de mensen in de regio's. Dat is althans het sterke gevoel dat leeft bij de drie minderheden die Omrop Fryslân opzocht. De Friese journalist Onno Falkena gaat hiervoor dwarsdoor Europa op zoek naar de liefde die minderheden hebben voor de Europese Unie. Hij bezoekt drie regio's: het Bulgaarse Plovdiv waar zich de grootste Roma-getto bevindt, de Sámi in Zweden en de Val d'Aran in de Pyreneeën.

In de drieluik 'De grinzen fan Europa' zoekt Fryslân DOK het antwoord op de vraag wat de minderheidsgebieden aan de EU te vragen, maar vooral ook te bieden hebben. Bij de oprichting van de EU was de verwachting dat Europa er ook voor de minderheden en de regio's zou zijn. Vaak moet de EU laveren tussen het belang van de mensen in de regio's en dat van de natiestaten. Het blijkt dat de Brusselse bestuurders vaak kiezen voor het laatste.

Fryslân DOK: De grinzen fan Europa (De grenzen van Europa)
Zondag 5, 12 en 19 mei vanaf 17.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie. Ook te zien op zaterdag 4, 11 en 18 mei om 15.30 en zondag 5, 12 en 19 mei om 13.00 uur op NPO 2. De afleveringen zijn in chronologische volgorde: de Roma, de Sámi en de Aranezen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876.

Meer informatie over de drie uitzendingen is te vinden in bijgevoegd document.

(advertinsje)