Een jas voor Lesbos

24 nov 2016 - 16:21

Het lot van de vluchtelingen op de Griekse eilanden is voor velen ‘ver van mijn bed’ en mogelijk te omvangrijk om te bevatten. Omrop Fryslân-verslaggever Auke Zeldenrust brengt het verhaal van vluchtelingen dichterbij via zijn eigen winterjas.

Nog steeds komen vluchtelingen aan op de Griekse eilanden. Ze worden daar opgevangen in kampen, wachtend op een vervolg in hun procedure. Niet alleen staat hen onzekerheid te wachten, ook de koude winter komt eraan. Daarom startte Anke-Marije Piebenga uit Akkrum samen met enkele vriendinnen een actie om jassen in te zamelen. Op een oproep in Fryslân Hjoed werd massaal gereageerd. Er werd meer ingeleverd dan de actievoerders eigenlijk aankonden. Half november vertrok een vrachtwagen vol jassen vanuit Amsterdam naar Lesbos.

Verslaggever Auke Zeldenrust geeft zijn eigen winterjas weg en aan de hand van die jas vertelt hij het verhaal van de vluchtelingen. Hij volgt de winterjas op Lesbos: Welke reis maakt de jas, wie wordt de nieuwe eigenaar en wat is zijn geschiedenis en toekomstperspectief? 

Zeldenrust vertelt op donderdag 24 november in Fryslân Hjoed over zijn plan. “Ik wil naar het vluchtelingenkamp bij Mytilini om met bewoners en hulpverleners te spreken. En natuurlijk wil ik graag het levensverhaal horen van de man die mijn jas krijgt.” In het kamp bij Mytilini, Karatepe, wonen ongeveer 1100 mensen, onder wie veel kinderen. Volgens insiders is dit het meest humane kamp op het eiland.

Op vrijdag 25 november en zaterdag 26 november is Zeldenrust op Lesbos en zal hij op televisie, radio en internet te volgen zijn. Zo twittert Auke onder andere verhalen en foto’s onder #jasvoorlesbos en is hij vrijdag 25 november op de radio te horen bij No yn Fryslân. Op donderdag 1 december is Auke terug bij Fryslân Hjoed met zijn reportage en verhalen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie: 058 299 7876.

(Advertentie)