Ds. Hasperskoalle wint Sjongfestival foar bern 2016

20 Mei 2016 - 19:50

De school uit Akkrum won de eerste prijs in de finale op vrijdag 20 mei

Na een spannende finale is de Ds. Hasperskoalle uit Akkrum de winnaar van het Sjongfestival foar bern 2016 geworden. De school gaat er met de gouden microfoon vandoor. Ze wonnen met het liedje ‘Ien en ien’. De jury was erg te spreken over het optreden van de school: “Kippenvel. Het pakt je. Alles klopt.” It Finster uit Warkum won de tekstprijs, de prijs voor het beste zelfgeschreven nummer.

De finale werd op vrijdagavond 20 mei gehouden in de Lawei in Drachten. Acht scholen uit heel Friesland hebben opgetreden voor de professionele jury die bestond uit: Krijn Jacob Dijkstra (bekend van het duo: ‘Die Twa’), Janneke Brakels (zangeres en geeft zangles) en Rodney Elzer (bekend van ‘The Voice of Holland en zangcoach). De presentatie van de finale was in handen van Raynaud Ritsma en Geartsje de Vries. Zij zijn bekend van Omrop Fryslân en hebben er mede voor gezorgd dat het een mooie show is geworden.

De winnende school ging, naast de gouden microfoon, naar huis met de wisselbokaal: de ‘Karin de Jong-prijs’. De tweede prijs, de zilveren microfoon, is gewonnen door De Balsemyn uit Eastermar met het liedje ‘De merke’. De bronzen microfoon is gewonnen door It Klimmerblêd uit St. Nicolaasga met het liedje ‘Dyn talint is ús gelok’. Ook over die optredens was de jury erg te spreken: “Een goede uitstraling” en “Het zingen bleef mooi terwijl zij er ook nog bij dansten”.

Voor scholen was er dit jaar voor het eerst de gelegenheid om mee te doen met een zelfgeschreven nummer. Veel scholen hebben deze kans gepakt, maar It Finster uit Workum heeft volgens de juryleden Sytse Broersma en Jurjen van der Meer de beste tekst gemaakt. De school ging er dan ook van door met de tekstprijs. De jury had een duidelijke reden om It Finster als winnaar aan te wijzen: ‘Mei juf mear muzyk' heeft gewonnen omdat de tekst een heel nieuw verhaal vertelt en toch goed bij de muziek past. Bovendien is de tekst goed uit te voeren."

Het Sjongfestival foar bern wordt een keer in de twee jaar georganiseerd en is een initiatief van Cedin, Afûk, Keunstwurk en Omrop Fryslân. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Arjen Witteveen Fûns, Stichting Herbert Duintjes Fonds, Stichting Woudsend, Boersma-Adema Stichting en de Lammert Koopmans Stichting steunen het Sjongfestival met een financiële bijdrage. Aan het Sjongfestival foar bern kunnen kinderen uit groep 6, 7 en 8 van basisscholen in Friesland meedoen.

Noot voor de redactie:
Foto: de winnaar. Fotograaf: Pieter de Vries, Cedin.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân, tel. 058 299 78 76 / 06 31 59 02 12.

(Advertentie)