Dokumintêre oer de broerkes Ruben en Julian

14 maaie 2014 - 12:57

    Zondag 18 mei op Omrop Fryslân Televisie

    In mei 2013 heeft de verdwijning van de broertjes Ruben en Julian uit Zeist heel Nederland in zijn greep. Zoekacties door politie, leger en vrijwilligers leveren niks op. Een voorbijganger vindt de lichamen van de jongens bij toeval in een duiker in de weilanden bij Cothen. Zondag 18 mei, een jaar nadat de broertjes dood gevonden werden, is een documentaire over de zaak te zien. De film is gemaakt door RTV Utrecht en wordt zondag door bijna alle regionale omroepen uitgezonden. Zondag om 16:00 uur op Omrop Fryslân Televisie: ‘Ruben en Julian, twee weken tussen hoop en vrees’.

    Het is maandag 6 mei als de vader van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zijn zoons ophaalt voor een korte vakantie. Ze zijn op dat moment bij hun moeder. Vader en moeder zijn al een tijdje uit elkaar. Ze hebben afgesproken dat Ruben en Julian de tweede week van de meivakantie bij hun vader zijn. Dinsdagochtend 7 mei wordt de vader echter dood gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat in Doorn. Hij heeft zichzelf opgehangen. Van de broertjes ontbreekt ieder spoor. De politie start direct met een grote zoekactie. In eerste instantie leidt die naar Zuid-Limburg. Uit pingegevens valt op te maken dat de vader op maandagavond nog heeft getankt in het Limburgse plaatsje Neerbeek. Dagenlang zoekt de politie in Limburg, maar na ruim een week richten ze zich steeds meer op de provincie Utrecht. Op zondag 19 mei komt de politie met het bericht waar eigenlijk iedereen al bang voor was: de broertjes Ruben en Julian zijn dood. Hun lichamen zijn 's middags door een toevallige voorbijganger gevonden in een sloot in Cothen. Ze zijn omgebracht door hun vader.

    In de documentaire doet moeder Iris voor het eerst haar verhaal. Een emotionele terugblik op twee weken waarin haar zoons spoorloos waren. Een periode van verdriet en wanhoop met uiteindelijk een dramatische afloop.

    Ruben en Julian, twee weken tussen hoop en vrees;
    Zondag 18 mei om 16:00 uur op Omrop Fryslân Televisie.

    Noot voor de redactie:
    Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876 / 06 14 23 98 34.

    (advertinsje)