De mythe van The Serenes – een eerbetoon aan Paul Dokter

12 aug 2020 - 12:14

Hij noemde zichzelf een "onmuzikant". Hij wilde het liefst in volstrekte anonimiteit tot een "toverwerk" komen. Op vrijdag 7 augustus is Paul Dokter plotseling overleden, op 59-jarige leeftijd. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig maakte hij naam als zanger-gitarist van de Friese bands Toylets en The Serenes. In 2014 maakte Fryslân DOK een documentaire over The Serenes. Als eerbetoon aan Paul Dokter zendt Omrop Fryslân de documentaire komend weekend nogmaals uit.

In 1990 brengen The Serenes 'Barefoot and Pregnant' uit. De landelijke media is onverdeeld lyrisch over het debuutalbum van de band uit Joure. Muziekblad Oor vindt The Serenes ''een band van internationale klasse''. Maar het succes heeft ook een keerzijde...

De belangrijkste bandleden, Paul Dokter en Theo de Jong, hebben een moeizame relatie met de pers. Praten over hun muziek doen ze liever niet. De band huldigt het principe dat de kunstenaar ondergeschikt is aan zijn schepping. Ook onderling loopt het niet altijd even goed. Als ze het niet eens worden over de te volgen muzikale koers, stapt Paul Dokter uit The Serenes. Met Theo de Jong als drijvende kracht komt in 1993 'Back to Wonder' uit. Ook deze plaat krijgt lovende kritieken, maar is commercieel geen succes. Twee jaar later besluit Theo de Jong The Serenes op te heffen.

'Barefoot and Pregnant' wordt nog steeds gezien als een van de beste Nederlandse platen aller tijden. Zo bleek ook in 2013 bij de heruitgave van het album. Op het Leeuwarder festival 'Welcome to the Village' werd een tribute voor The Serenes gespeeld. Grote afwezigen: Paul Dokter en Theo de Jong. Alle interviewverzoeken ten tijde van de heruitgave werden ook steevast geweigerd. Het werkte de mystiek rondom de band nog meer in de hand. Fryslân DOK ging op zoek naar de mythe van The Serenes.

Fryslân DOK: 'De mythe van The Serenes, muziek voor dromers'
Zaterdag 15 augustus, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling, herhaling 16 aug. 13.10)
Zondag 16 augustus, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

(Advertentie)