De laatste noten van het Frysk Orkest

30 des 2015 - 15:44

In Buro de Vries, Fryslân DOK en de Leeuwarder Courant

Het Frysk Orkest ging in 1989 op in het Noord Nederlands Orkest samen met het Noordelijk Filharmonisch Orkest van Groningen. In januari besteden Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant aandacht aan het Frysk Orkest met een serie radiodocumentaires, een televisiedocumentaire en een serie artikelen.

Met hulp van een grote inzamelactie onder de Friese bevolking kon het Frysk Orkest in de jaren vijftig professionaliseren. Niet alleen in concertzalen maar ook in dorpshuizen in alle uithoeken van de provincie werden concerten gegeven. In de volksmond werd dan ook gesproken van ‘ons orkest’. Toen het Frysk Orkest in 1989 met het Herenakkoord opging in het Noord Nederlands Orkest, dat Groningen als vestigingsplaats kreeg, liepen de emoties dan ook hoog op.

Omrop Fryslân kijkt samen met de Leeuwarder Courant terug op het Frysk Orkest. Vanaf 17 januari zijn er verschillende artikelen over het Frysk Orkest te vinden in de Leeuwarder Courant. Omrop Fryslân geeft aandacht in Buro de Vries en Fryslân DOK.

Buro de Vries – In akkoart sûnder muzyk (In akkoord zonder muziek)
In Buro de Vries een serie van vier uitzendingen. In de eerste aflevering op zondag 3 januari prachtige opnames uit het archief van Omrop Fryslân en gesprekken met onder anderen altviolist Leendert van der Zeep. Leendert ging in 1989 van het Frysk Orkest naar het Noord Nederlands Orkest en kijkt terug op die tijd. Verder in ‘In akkoart sûnder muzyk’ een gesprek met bassist Willem Nijenhuis en oud-directeur van het Frysk Orkest Henk Smink.

Zondag 3, zondag 10, zondag 17 en zondag 24 januari tussen 11.00 en 13.00 uur op Omrop Fryslân Radio in het programma Buro de Vries.

Fryslân DOK – De neilittenskip fan ús orkest (De nalatenschap van ons orkest)
In ‘De neilittenskip fan ús orkest’ vertellen musici en oud-musici over de opkomst, de gloriedagen en het einde van het Frysk Orkest. Orkestleden kijken terug op die roerige tijd, maar ook oud-commissaris van de Koningin Hans Wiegel komt als een van de architecten van het Herenakkoord aan het woord in ‘De neilittenskip fan ús orkest’. Hij noemt het nog altijd een goed akkoord, waar Fryslân uiteindelijk beter van is geworden.

Zondag 24 januari om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 23 januari om 15.30 uur en zondag 24 januari om 12.50 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)