De koks van Tafel 18

30 okt 2015 - 17:14

De kop is eraf, maar de strijd is nog lang niet gestreden. De laatste zes deelnemers van Tafel 18 zijn bekend en voor hen begint de kookwedstrijd nu pas goed. De komende weken moeten ze bewijzen dat zij de titel ‘Bêste amateurkok fan Fryslân’ verdienen. Tafel 18 is nog vier zaterdagen te zien op Omrop Fryslân Televisie. Zaterdag 21 november is de finale.

Michiel de Waal (37) is een van de zes overgebleven koks in de strijd. Hij is geboren en getogen in Harlingen en docent muziek op OSG Sevenwolden. Michiel komt uit een vissersfamilie en daar is praten over eten meestal al een hobby. Michiel probeert ingrediënten altijd op een creatieve manier te verwerken. “Een tijdje geleden kreeg ik een mooie krop andijvie en courgette uit eigen tuin. Daar heb ik toen een pannenkoekentaart van gemaakt met shoarma en appel.”

Gesina Goudberg (51) woont in Grouw. Naast koken houdt ze van alles wat met eten en drinken te maken heeft. “Mijn succesnummer in de keuken? Dat is hachee. Pastagerechten gaan mij ook altijd goed af.” Gesina houdt van verse producten en maakt het daarom liever zelf dan dat ze het uit de supermarkt haalt.

Leo van der Zee (27) uit Dokkum is de jongste deelnemer aan Tafel 18. Eten is zijn grote hobby, na het koken eet hij het eten namelijk ook graag zelf op. Deze jonge kok noemt zichzelf een autodidact. YouTube is zijn kookboek. Daar speurt hij overal rond op zoek naar bijzondere gerechten en ingrediënten.

Interieurarchitect Brenda van der Laan (56) woont in Sint Jacobiparochie. Als klein meisje stond ze al graag in de keuken. Toen nog op een stoel naast moeder, maar later ook zelf om etentjes te verzorgen. Favoriet in de familie van Brenda is de ‘American cheesecake’. “Die taart is altijd feest”, zegt Brenda.

Evert Matla (48) komt uit Den Haag, maar woont al 21 jaar in Friesland en tegenwoordig in Workum. Evert is vroeger begonnen met een koksopleiding, maar hij haakte af toen hij op stage in een vieze keuken zijn dagen moest slijten. Nog steeds heeft hij wel de wens om kok te worden. Dus daarom leeft Evert zich nu hobbymatig iedere dag uit in zijn eigen keuken.

Nu Dirk Reitsma (68) uit Sint Annaparochie met pensioen is, heeft hij meer tijd voor andere dingen. Koken bijvoorbeeld! Binnen zijn familie en vrienden heeft hij veel fans. “Vooral wanneer het gaat om mijn speciale hapjes en tapas. Het roggebroodcupje met kaascrème of zouteharingmousse. Dat is een uitvinding van mezelf en daarmee favoriet.”

Tafel 18 is tot en met 21 november iedere zaterdag vanaf 17.00 uur te zien op Omrop Fryslân Televisie. Alle recepten, interessante informatie over de kandidaten en extra beelden zijn te vinden op de website, www.omropfryslan.nl/tafel18.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie of interviews met (een van) de deelnemers kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876.

Image icon Download Michiel.png (251.03 KB) Image icon Download Gesina.png (239.97 KB) Image icon Download Leo.png (202.52 KB) Image icon Download Brenda.png (226.36 KB) Image icon Download Evert.png (217.66 KB) Image icon Download Dirk.png (222.78 KB)
(advertinsje)