De beste van Baas Boppe Baas

06 jul 2015 - 15:30

Met het uitzenden van een twaalfdelige dramaserie in de eigen taal, zorgde Omrop Fryslân in 2001 voor een primeur in de Nederlandse omroepgeschiedenis. Nooit eerder was een regionale omroep tot zo’n grote productie in staat. Maar liefst vier seizoenen zouden er in totaal worden gemaakt. Beant Baas, het belangrijkste personage in de serie, werd gespeeld door de dit voorjaar gestorven Rense Westra.
Deze zomer herhaalt Omrop Fryslân de mooiste afleveringen als eerbetoon aan Westra. Vanaf maandag 6 juli, iedere werkdag om 17.00 uur en daarna ieder uur na Hjoed.

Het eerbetoon aan Rense Westra begint op 6 juli met de tweede aflevering uit het eerste seizoen: ‘Oars as oaren’. Hierin komt Beant Baas de ideale schoonzoon tegen voor z’n dochter Afke (Lianne Zandstra). Maar Afke wil net haar ouders vertellen dat zij lesbisch is. Uit de eerste serie worden verder de afleveringen ‘Kening op sokken’ over een kaatsende Beant en ‘Puikbêste ierpels’ over het verzet tegen het Fries herhaald.

Uit de tweede serie worden de afleveringen ‘Moraalridders’, ‘Kloateboeren’ en ‘Nea wer aaisykje’ uitgezonden. Met thema’s als liefde en moraal, het minderwaardigheidscomplex van de Friezen en de oneindige discussie over het eieren zoeken.

Van serie drie worden de afleveringen ‘Sodom en Gommora’ over een reisje naar Amsterdam en ‘Beant goes Hollywood’ met Beant als televisiester herhaald.

Bij het vierde seizoen beginnen de herhalingen met de aflevering ‘Pesterij’, waarin Beant op onderzoek uit gaat naar onder andere problemen van Cynthia (Thirza Koopmans), de kleindochter van Beant Baas. De serie herhalingen van Baas Boppe Baas wordt afgesloten met ‘Ein fan ’e ikker’ en de allerlaatste aflevering, ‘Fluch nei de ein’. De vrouw van Beant, Joukje (Hilly Harms), wordt ziek, gaat steeds verder achteruit en neemt uiteindelijk een dramatisch besluit waar Beant het moeilijk mee heeft.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876.
Meer informatie over de verschillende afleveringen is ook te vinden op: http://www.omropfryslan.nl/programma/baas-boppe-baas.

(advertinsje)