Boer en Europarlemintariër Jan Huitema

03 nov 2015 - 10:33

Fryslân DOK op zondag 15 november

Doordeweeks vergadert hij in Brussel en Straatsburg, maar in het weekend melkt hij zijn koeien in het Friese Makkinga. De jonge Europarlementariër Jan Huitema van de VVD maakt zich in het Europees Parlement sterk voor een nieuwe landbouwpolitiek, met minder subsidies en minder regels.

Huitema pleit voor 'smart farming', of om het in het Fries te zeggen: tûk buorkje. Precisie-landbouw met hulp van drones, digitale kaarten en sensoren moet de landbouw duurzamer én rendabeler maken. Het eigen familiebedrijf en de Dairy Campus bij Leeuwarden zijn hierbij belangrijke bronnen van inspiratie voor Huitema.

Maar de tegenkrachten zijn fors want niet iedereen deelt Huitema zijn visie. Landbouw-vernieuwers hebben last van Europese en nationale regels die innovatie blokkeren. In september demonstreerden duizenden boze boeren in Brussel uit protest tegen de lage prijzen voor hun producten. De boeren eisen financiële steun van de Europese commissie en oefenen dan ook maximale druk uit op de politiek.

Fryslân DOK: Boer en Europarlemintariër Jan Huitema (Boer en Europarlementariër Jan Huitema)
Zondag 15 november om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 14 november om 15.40 uur en zondag 15 november om 12.25 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(advertinsje)