Anonym en beskerme lekke nei Omrop Fryslân

17 jun 2014 - 11:51

  Omrop Fryslân sluit zich aan bij Publeaks

  Om het voor klokkenluiders mogelijk te maken anoniem en veilig informatie te lekken, heeft Omrop Fryslân zich aangesloten bij Publeaks. Via die website is het mogelijk gevoelige informatie beschermd te versturen aan de media.

  Publeaks is een initiatief van een groot aantal landelijke media, waaronder de NOS, RTL Nieuws, kranten en weekbladen. Intussen hebben zich ook al verschillende regionale omroepen bij Publeaks aangesloten. De website zorgt ervoor dat iedereen veilig kan lekken naar de pers. De afzender blijft volledig anoniem en kan zelf kiezen naar welke van de aangesloten media hij of zij documenten, geluid- of beeldfragmenten wil sturen. Ontvangende mediaorganisaties kunnen in een beveiligde omgeving de bestanden inzien en bewerken. Het initiatief is bedoeld om klokkenluiders te beschermen, misstanden aan de kaak te stellen en onderzoeksjournalistiek te stimuleren en ondersteunen.

  Hoofdredacteur Diederik Bonarius: "Omrop Fryslân wil een platform zijn voor iedereen, ook als het gaat om misstanden in de samenleving. Wij willen daarin onze verantwoordelijkheid nemen. Met Publeaks bieden wij mensen een manier om ons veilig en anoniem te tippen over zaken.”

  Publeaks maakt gebruik van een zogeheten TOR-netwerk om ervoor te zorgen dat de afzender van informatie niet te traceren is. Bij een TOR-netwerk surft een gebruiker over het internet via andere computers. Daardoor is de informatie over de gebruikte computer en daarmee de gebruiker niet zichtbaar. De informatie die de klokkenluider verzendt, wordt daarnaast gecodeerd verstuurd. Als Omrop Fryslân wordt gekozen als ontvanger, dan is de Omrop de enige die de ‘sleutel’ heeft om die informatie te ontvangen. Mocht de informatie toch door anderen onderschept worden, dan is het voor hen niet mogelijk het materiaal te ontcijferen. Publeaks heeft zelf ook geen toegang tot de bestanden.

  Zijn er zaken die u anoniem aan de kaak wilt stellen, waar Omrop Fryslân aandacht aan moet besteden? Stuur de Omrop dan informatie via Publeaks, www.publeaks.nl of kijk op www.omropfryslan.nl/publeaks.

  Noot voor de redactie:
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jitske de Hoop (Marketing & Kommunikaasje) van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876 / 06 14 23 98 34.

  (advertinsje)