Alma-Tadema’s dream

04 okt 2016 - 14:46

Sir Lawrence Alma-Tadema, geboren als Lourens in het Friese Dronryp, was in de 19e eeuw een extreem succesvolle schilder met zijn tableaus over de klassieke oudheid. Zijn werk beïnvloedt de cinematografie tot op de dag van vandaag. Hij was gedreven, perfectionistisch en hij had een neus voor roem en zakelijk instinct.

Alma-Tadema’s nogal zoete schilderijen met afbeeldingen van Grieken en Romeinen zitten honderd jaar na zijn dood in ons collectief onbewuste. Men heeft zijn kunst vaak wel eens gezien maar weet niet dat deze schilderijen door hem zijn gemaakt.

Het Fries Museum heeft voor de expositie ‘Klassieke Verleiding’ zo goed als tachtig werken van de schilder samengebracht in de grootste Alma Tadema-tentoonstelling ooit. Speciale aandacht is er voor de wijze waarop zijn werk de filmkunst heeft beïnvloed.

Gastcurator Peter Trippi laat in Londen zien hoe Alma Tadema woonde en werkte. Hij vertelt: ‘’Tadema knew: there is no place like London when it comes to making money’’. Marlies Stoter, conservator van het Fries Museum, neemt Trippi mee naar het geboortehuis van de schilder in Dronryp. Beiden zijn het eens: Tadema's kunst is een tijdje uit de mode geweest, maar is nu volledig terecht terug in de kanon van de kunstgeschiedenis.

Fryslân DOK: Alma Tadema’s dream (Alma Tadema’s droom)
Zondag 16 oktober vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 15 oktober om 15.30 uur en zondag 16 oktober om 13.05 uur op NPO 2.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: tel. 058 299 7876.

(Advertentie)