Omrop Fryslân hâldt dy waarm

Het is winter, het is koud en de kans is groot dat het alsmaar kouder wordt. Maar de kachel zomaar een paar graden hoger zetten is niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom houdt Omrop Fryslân jou deze winter warm. Vanaf 5 december tot en met 8 januari, staat Omrop Fryslân in het teken van warmte. Met warme winterprijzen op radio, mooie evenementen en bijzondere programma’s. Welkom in de winter!

Fryske top 100
Net als vanouds, ook dit jaar weer de Fryske top 100. Ben je benieuwd naar de lijst? Kijk dan op www.frysketop100.nl. De nummers 10 tot 1 maken we op 31 december tussen 17.00 en 18.00 uur bekend.

Luister hier de volledige uitzending terug.

Foarútsjen mei Reitse
Om het nieuwe jaar goed te beginnen kijken wij met speciale gasten, in de eerste week van januari een week lang vooruit met Reitse. Dat doen we vanuit ons eigen popup-restaurant bij Estafette Recycle Boulevard in Leeuwarden. Reitse maakt met Friese, duurzame producten de lekkerste gerechten voor een nieuwjaarsdiner. Miranda Werkman kijkt aan tafel vooruit naar 2023. Bijvoorbeeld naar de bouw van het nieuwe Cambuurstadion, de nieuwe wijze van boeren en Fryslân als een grote bloeizone.

Te zien van maandag 2 t/m vrijdag 5 januari vanaf 17.20 uur ieder uur. Kijk het programma hier online.

Fljimsk
Theatergezelschap Fljimsk brengt dit jaar Wêr sil dit hinne...?. Friezen Griet Wiersma, Piter Wilkens en Minze Dijkstra bundelen opnieuw hun krachten. De theaterproductie zit vol Friese humor, die wordt afgewisseld met zang en magie.

Fljimsk is hier online terug te kijken: deel 1 en deel 2.

Stjer
Om het jaar goed af te sluiten zendt Omrop Fryslân op oudejaarsdag de film Stjer uit. In de film wordt Hûnekopzanger Emiel Stoffers gevolgd, na al het succes is hij een minpunt geworden. Ondertussen komen telkens meer artiesten om. Gaandeweg blijkt dat het om een seriemoordenaar gaat, die het op Friese artiesten heeft voorzien. Lukt het Emiel om te veranderen?

Op 31 december om 20.00 uur te zien bij Omrop Fryslân op televisie. Of kijk de film online (beschikbaar tot 7 januari 2023)

Fryslân Hjoed Jaaroverzicht

In het Fryslân Hjoed Jaaroverzicht nemen we de kijker nog één keer mee naar de belangrijkste nieuwsonderwerpen van het afgelopen jaar. 2022 was het jaar van het afscheid van grote sporters als Epke Zonderland en Sven Kramer. Maar ook het jaar van de stikstofkaart, de hoge gasprijzen en natuurlijk de oorlog in Oekraïne.

De tranen bij het overlijden van de bekendste weerman die ons land gekend heeft. De jongensdroom van een jongen uit Joure, die eerste doelman van Oranje werd, en de wandelende bomen die door het centrum van Leeuwarden trokken. Het zijn zomaar wat momenten die voorbijkomen in het Fryslân Hjoed Jaaroverzicht 2022. De presentatie is in handen van Timo Jepkema.

Het Fryslân Hjoed Jaaroverzicht is te zien op dinsdag 27 december om 19.20 uur bij Omrop Fryslân en wordt herhaald op 28, 29, 30 en 31 december. De uitzending is ook online te zien.

Wat Soesto!
Wat Soesto! gaat over het boerenleven van nu en alles wat daarmee te maken heeft. Maar ook over familieverbanden, aandenkens en de zoektocht naar een hoopvolle toekomst. Een portret over een hedendaagse boer gebaseerd op eigen ondervindingen uit het verleden.

Wat Soesto! is online terug te zien.

Sis it mar
Na het grote succes van Sis it mar! vorig jaar werd al gauw duidelijk dat er een tweede editie moest komen. En nu is die er! In de eerste week van januari is Omrop Fryslân de hele week live op radio met de Sis it mar!-dagen en -nachten. De hele programmering staat die week in het teken van verzoekjes van luisteraars. Verzoekjes kunnen worden doorgegeven via de Omrop-app.

Sis it mar! is van maandag 2 t/m zaterdag 7 januari dag en nacht te horen. Kijk hier wie 's avonds en 's nachts te horen zijn.

Baas Giele Taksy
Woodstock, Both Sides Now en Big Yellow Taxi. Unieke en tijdloze muziek van wereldartiest Joni Mitchell. Dichter Eppie Dam vertaalde een aantal titels van Joni Mitchell in het Fries. Zangeres en actrice Inez Timmer vertolkt deze nummers in het theaterconcert "Baas Giele Taksy". Ze wordt begeleid door een vijfkoppige band en achtergrondzangers.

Baas Giele Taksy is online terug te kijken.

Fleanende start
Een nieuw jaar staat voor de deur: 2023. Wat voor jaar zou het worden? Op die vraag storten verslaggevers Geert van Tuinen en presentator Jan Dirk de Haan zich op nieuwjaarsdag in ‘In Fleanende Start’. Het wordt in elk geval een politiek jaar: op woensdag 15 maart kunnen we naar de stembus voor de provinciale staten. Ook op sportief gebied wordt het interessant. Cambuur begint na de winterstop onder leiding van de nieuwe trainer. Op 10 januari wordt de deksel van een gloednieuwe en tot de rand gevulde subsidiepot gedraaid voor elektrische auto’s. Wat doet dat met de autoverkoop?

Luister de uitzending online terug.

NNO Kerstconcert
Kerst met Eric Corton. Een wintertraditie met als speciale gast de jonge Portugese sopraan Leonor Amaral. ‘The most wonderful time of the year’ leverde eerder ook de mooiste soundtracks op, om nog maar te zwijgen van de klassiekers uit het tijdperk vóór de film: het Zwanenmeer, Strauss-walsen en christmas carols. Natuurlijk worden er ook meezingers gespeeld zoals Santa Claus is coming to Town, Have yourself a merry little Christmas, All I want for Christmas is you, muziek uit Frozen en The Sound of music. Oftewel: een avond voor het hele gezin.

Het NNO Kerstconcert is online terug te zien: deel 1 en deel 2.

De Fryske Nije
In de Fryske Nije worden jonge Friese artiesten, die normaalgesproken in het Nederlands of Engels zingen, uitgedaagd om Friestalige nummers uit te brengen. De line-up bestaat uit jonge singer-songwriters Immen en Marije de Vries, het aanstormende talent Rowan (Hollands Got Talent) en de meer gerenommeerde artiesten Boaz en Zea. Daarnaast treden de spoken word-artiesten Christa Nikelwicz, Gabriëlle Terpstra en Joël Hut op.

Te zien van maandag 2 t/m vrijdag 5 januari vanaf 18.30 uur ieder uur. Het programma is ook online te bekijken.

Kryst mei Bob, Auke en Jaap
Eerste kerstdag de middags viert Omrop Fryslân met gasten op de radio. Bob de Boer van Kornjum is al jaren en jaren verzamelaar van (populaire) kerstmuziek. Om 13.00 uur gooit hij bij ons zijn collectie op tafel. Auke Veenstra was jarenlang het gezicht van dancing Quattrebras. Hij schreef er dit jaar een boek over en deelt zijn kerstherinneringen met ons op de radio. En we halen de eind van de middag met zwoele klanken uit het Kerstrepertoire van Elvis Aaron Presley. Jaap Melessen van Burgum is kenner, verzamelaar en neemt ons mee.

Het programma is online terug te luisteren.

Buro de Vries

Op eerste kerstdag komt Buro de Vries met een speciale uitzending. Het eerste uur staat in het teken van ‘helpers’. Neem bijvoorbeeld de SAR. In oktober van dit jaar hebben ze alles nog afgezocht om twee drenkelingen na het heftige ongeluk op de Waddenzee te vinden. En Sue Smeding van Harlingen zet haar in voor Oekraïense vluchtelingen.

In het tweede uur zendt Omrop Fryslân een uitgebreid gesprek uit met minister Piet Adema en zijn vrouw Helma. Piet Adema werd in oktober minister van landbouw. Een complex ministerie. Wat betekent deze ministerpost voor het gezin? En hoe kijkt het terug op de eerste maanden als minister?

Het programma is online terug te luisteren.

Plant

Plant is een muzikale reis van zangeres Nynke Laverman. In Plant wisselt Nynke kwetsbare, ijle soundscapes af met beats en spoken word. De pianoklanken en explosieve drumsessies van Sytze Pruiksma trekken je moeiteloos mee in de filmische wereld van videokunstenaar Douwe Dijkstra. Juist door minder te doen en zachter te zingen, is Nynke haar oproep luider dan ooit: wie willen we zijn als mens?

Plant is online terug te kijken.