Bezorgdheid over inflatie in De Klomp; "Patat is goedkoper dan groente en fruit"

We gaan allemaal iets merken van de hogere energieprijzen en voedsel uit de supermarkt dat duurder wordt. Dat raakt vooral mensen die al niet veel hebben, merken de mensen van netwerkcentrum De Klomp in Leeuwarden.
Mensen in De Klomp © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
De ongelijkheid lijkt alleen maar groter te worden nu door de oorlog in Oekraïne de inflatie snel stijgt. De uitgaven worden hoger en de inkomens blijven gelijk of worden minder.
De vrijwilligers en bezoekers van het gebouw De Klomp in Leeuwarden hebben het niet breed. De meeste mensen hebben een uitkering. Een aantal mensen zit in de schuldhulpverlening. Sommigen moeten rondkomen van minder dan 50 euro per week.
Hoe moet ik nog gezond eten? Patat is goedkoper dan groente en fruit.
Bezoeker van De Klomp
En nu gaan de energierekeningen flink omhoog en ook de boodschappen worden behoorlijk duurder, zo merken ze. "Hoe moet ik nog gezond eten? Patat is goedkoper dan groente en fruit."
De gemeenten krijgen nu geld om de energieverhogingen te compenseren, maar dat is voor veel mensen met zo'n laag inkomen niet genoeg. "Ik teer alleen maar in. Ik heb geen buffer meer."
Voor de gemeente is het niet makkelijk snel een oplossing klaar te hebben voor deze problemen. De gemeente heeft echter een 20-jarig plan voor dit deel van Leeuwarden. Met verschillende partijen zal de komende jaren worden gewerkt om sociale problemen, werkloosheid en de lage inkomensproblematiek aan te pakken.
Mensen vertellen over problemen door inflatie © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
In de wijk Oud-Oost hebben veel mensen meerdere problemen. Het plan is om de leefbaarheid, kansenongelijkheid en de kwaliteit van leven omhoog te krijgen. Werk, leren, wonen en gezondheid staan daarbij centraal. Met woningbouwcorporaties, maatschappelijke organisaties, zorginstellingen en onderwijs wordt er gewerkt aan een betere toekomst. De bedoeling is dat de bewoners daar een actieve rol bij krijgen.

Wensen en suggesties

In De Klomp kwam Jan Veenstra om met de mensen te praten en hun wensen en ideeën op te halen. Dat was niet zo gemakkelijk om te bedenken. De problemen van vandaag de dag zijn acuter. Toch kwamen er wel suggesties. Vrijwilligerswerk zou beloond kunnen worden. Een ander idee was een pas voor mensen met een kleine portemonnee, zodat ze ook eens iets leuks kunnen doen. "Ik wil ook wel eens naar een museum, dat mis ik. Maar dat kan ik niet betalen."

Betere toekomst

De bedoeling is dat er meerdere gesprekken komen om samen aan een betere toekomst te werken. De oplossing voor vandaag is er niet zomaar, dat werd duidelijk. Maar Veenstra zegde toe dat hij de boodschap overbrengt aan de mensen van de gemeente.
In De Klomp wordt er gesproken over inflatie en een 20 jarenplan
In het ambitiedocument van de gemeente Leeuwarden valt te lezen dat het plan is gebaseerd op een succesvol project in de wijk Rotterdam Zuid.
In het radioprogramma Buro de Vries volgen we de mensen die in De Klomp komen. Het programma is er elke zondag van 11.00 tot 13.00 uur en zondagavond in de herhaling om 21.00 uur.