Friese glastuinbouw lijdt onder hoge energieprijzen: beroep op kabinet gedaan

Het wordt voor ondernemers in de glastuinbouw moeilijk om het hoofd boven water te houden. Vooral de energieprijzen schieten omhoog. Ondernemers die niet willen doorberekenen aan de consument houden niet veel meer over.
We hebben juist behoefte aan perspectief voor de langere termijn":
Brancheorganisatie Glastuinbouw Nederlands stuurt vrijdag een brief aan het kabinet. Volgens de organisatie zorgen de hoge kosten er ook voor dat tuinders minder investeren in duurzaamheid. Ze spreken al langer van een 'serieuze energiecrisis' waarbij de overheid moet ingrijpen.

Duurder uit

Mensen die groenten en fruit kopen, zien nu al dat ze duurder worden, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling, vindt Marco van Overbeek, van Gardener's Pride in Bitgum. "Een komkommer is een goed voorbeeld. Je kunt nu een komkommer voor een euro kopen. Vorig jaar had je er twee voor die prijs."
Van Overbeek heeft het wel moeilijk. Met de hogere prijzen verdient hij de gasrekening niet terug. "We hebben wel afspraken, maar dit is allemaal op de korte termijn. We hebben juist behoefte aan perspectief voor de langere termijn."

Innovatie na duurzame energie

De kosten zijn hoog op het moment. "We verwarmen de kassen met motoren die op gas draaien. En de verwachtingen zijn niet positief. Vorig jaar hebben we er al voor gekozen om over te schakelen op ledverlichting. Dat zorgt ervoor dat we voor 40 procent stroom besparen."

Regelgeving

Verder zoekt Van Overbeek naar meer manieren om energie te besparen. Maar hij hoopt ook op steun uit de politiek, want de regelgeving zou volgens hem wel wat vlotter en behulpzamer kunnen.
Er is een heleboel gaande in de tuinbouwsector momenteel.
Marco van Overbeek
"Op het gebied van duurzame investeringen, daar zou betere regelgeving voor moeten komen. De mogelijkheden zijn nu beperkt. Nieuwe energiebronnen liggen vaak gevoelig, zoals biomassa. Er is te weinig perspectief."
"De verwachting is dat er dit jaar 150 hectare minder tomaat staat. Sommige telers hebben de kassen leeg gelaten en verkocht aan andere ondernemers. Er is een heleboel gaande in de tuinbouwsector momenteel", zegt Van Overbeek.
Marco van Overbeek van Gardener's Pride
© Omrop Fryslân
Toch gelooft Van Overbeek nog wel in de sector. "Door te investeren in innovatieve maatregelen hopen we overeind te blijven. We produceren voor de Nederlandse markt: alles wat we doen, blijft hier. Er liggen hier goede mogelijkheden, want Nederlanders eten nog steeds te weinig groente en fruit."