Schoolkoepel Noventa kreeg maar één reactie op Zwarte Piet-besluit

Het besluit van 9 van de 21 schoolkoepels in Fryslân om geen Zwarte Pieten meer te gebruiken bij het Sinterklaasfeest is goed gevallen. "Mensen hebben er alle begrip voor", zegt directeur Dictus Hoogsteen van CBS De Lichtbron in Buitenpost, een van de scholen waar wordt afgestapt van Zwarte Piet.
fideo skoalle
"Helemaal op dit moment met alle discussie die er in deze tijd is", vervolgt Hoogsteen. Het blijkt ook wel uit het aantal reacties dat er op het besluit kwam. Bij schoolkoepel Noventa is er bij alle scholen slechts één reactie gekomen.

"Het valt niet uit de lucht"

Hoogsteen geeft toe dat het soms wel gevoelig kan liggen. "Maar ik weet dat het in Buitenpost nog wel meevalt. Vorig jaar speelde het niet en deden we het nog met Zwarte Piet erbij. Maar de discussie wordt heftiger en ook Black Lives Matter speelt. Dat heeft wel wat veranderd. Doe je het dit jaar niet, dan volgend jaar wel. Als je op een goede manier rekening met elkaar kunt houden, dan moet je dat doen."
De schooldirecteur zegt ook dat het eigenlijk niet is opgelegd. "We hebben zo nu en dan weer een directiegesprek onder de scholen. Dus het valt niet uit de licht. Er was zelfs overleg met andere koepels."

'Roetveegpiet'

Bij De Lichtbron komt dit jaar een roetveegpiet met Sinterklaas. "We vieren het feest en voor de kinderen maakt het niet uit: het plezier is even groot. En vergeet niet dat het bezoek van Sinterklaas op school anders is dan die in het dorp of bij de landelijke intocht. Bovendien is het nu coronacrisis, dus ouders kunnen er niet eens bij zijn."
Verslaggever Maaike van der Hoek op school
CBS De Lichtbron in Buitenpost © Google Street View

Bij CBO-NWF kozen de scholen zelf

Bij schoolkoepel CBO-NWF met 17 scholen in Noordwest-Fryslân laten ze de scholen zelf kiezen, vertelt Teo de Groot van de schoolkoepel: "We hebben het er natuurlijk met onze directeuren over gehad. Wij zien de maatschappelijke discussie en zeggen: eigenlijk is Zwarte Piet niet meer van deze tijd. Maar wij staan ook niet op onszelf. We staan ook in contact met het dorpsbelang en de gemeente. We maken deel uit van een gemeenschap. We kunnen wel iets afkondigen, maar daarmee leggen we ook een dilemma bij andere organisaties neer."
Daarom hoopt De Groot dat iedereen met elkaar in gesprek blijft. "Bij ons is de uitkomst dat er geen Zwarte Piet meer komt, maar dat we er wel een mooi feest van maken." Directeur Piet Huijser van CBS De Korendrager in Franeker legt uit hoe dat in de praktijk gaat: "We hebben contact gehad met het comité van de intocht. Zij zeiden: we hebben dit jaar roetveegpieten. Daar sluiten wij als school ons bij aan. Het wordt een mooi feest, Sinterklaas is al druk op zoek naar nieuwe pieten."
Teo de Groot van CBO-NWF en Piet Huijser van CBS De Korendrager