Wethouder Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel blijft aan

Gelbrig Hoekstra (CDA) hoeft niet op te stappen als wethouder in de gemeente Tytsjerksteradiel. Ze overleefde een motie van wantrouwen die was ingediend door de vier oppositiepartijen, VVD, PvdB, GroenLinks en PvdA. Die motie werd met 13 tegen 8 stemmen weggestemd bij een spoeddebat donderdagavond.
Wethâlder Gelbrig Hoekstra fan Tytsjerksteradiel bliuwt oan
Het debat ging donderdagavond over de positie en de rol van burgemeester en wethouders in samenwerking met FC Burgum en de nieuwbouw van de sporthal Nije Westermar. Het was aangevraagd door de vier oppositie fracties.
De nieuwe fusieclub FC Burgum heeft zich ingekocht in de nieuwe sporthal en is de uitbater van de kantine. De oude kantine van VV Burgum is gekocht door de gemeente om te gebruiken als azc-school.
Wethouder Hoekstra van Tytsjerksteradiel aan het woord © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Hoekstra zou belangrijke informatie hebben achterhouden en de raad te laat hebben geïnformeerd. Er wordt getwijfeld over de integriteit van de sportwethouder omdat ze eerst hoofdsponsor was van de voetbalclub in Burgum. Ze zou die club hebben bevooroordeeld vermoeden sommige leden van de oppositie.
In het debat ging het er soms heftig aan toe. Leden van de coalitiepartijen CDA, FNP en CU noemden het een dieptepunt in de politieke geschiedenis van Tytsjerksteradiel. De wethouder zei na afloop dat ze het debat niet fijn vond maar dat het goed is dat alles is uitgesproken. Ze vindt het haar taak richting de burgers van de gemeente om door te gaan.
Wethouder Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel blijft aan