Holwerd aan Zee op vijfde plek in Duurzame 100 van Trouw

Holwerd aan Zee staat op de vijfde plek in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. In de ranglijst staan de groenste initiatieven in Nederland. De twaalfkoppige jury prijst het burgerproject Holwerd aan Zee en noemt het een 'baanbrekend plan'.
Holwert oan See op fyfde plak yn Duurzame 100 fan Trouw
Volgens de jury is Holwerd aan Zee een 'schoolvoorbeeld van een burgerproject'. "Inwoners van het Friese dorp Holwerd ontwikkelden een baanbrekend plan: de aanleg van een zeeverbinding, waardoor natuur en recreatie ontstaan. De jury waardeert hun project hoog, nu er schot zit in financiering en voorbereiding."
De projectgroep heeft intussen ruim 45 miljoen euro binnen van de 62 miljoen die uiteindelijk nodig zijn. "Onderhandelingen over de rest van het bedrag zien er goed uit," zegt Jan Zijlstra, één van de initiatiefnemers van het plan. ER is ook al 32 hectare land aangekocht. Zijlstra gaat ervanuit dat er eind 2022 of begin 2023 met de aanleg kan worden begonnen.

"Weer trots op het dorp"

Het dorp profiteert intussen flink van de publiciteit die Holwerd aan Zee krijgt. "Een paar jaar geleden stonden hier nog 160 huizen te koop. Nu nog maar drie. Mensen zijn weer trots op hun dorp," vertelt Zijlstra. Theo Broersma was ruim vijf jaar geleden de eerste die het project zag zitten. Maar toch is ook hij verbaasd over het succes tot nu toe. "Dit had ik ook niet verwacht."
Holwerd aan Zee kwam vorig jaar nog binnen op nummer 13 van de Duurzame 100. Dat het initiatief nu de top vijf heeft bereikt, is omdat de realisatie van het project steeds dichterbij komt. "Volgens planning is Holwerd uiterlijk in 2025 weer een bruisend kustdorp met maritieme sfeer, waar de Waddenzee tegen de terp klotst", schrijft Trouw.

Initiatieven van onderop

Het dagblad presenteerde vorig jaar de elfde Duurzame 100, de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland. De lijst is dit jaar anders dan voorgaande jaren: in plaats van wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven, bestaat de ranglijst dit jaar uit initiatieven 'van onderop'.
Nummer één dit jaar is de Jonge Klimaatbeweging. Het is voor het eerst dat niet één persoon, maar een volledige beweging op de eerste plek staat.
Verslaggever Gerrit de Boer en Jan Zijlstra van Holwerd aan Zee
© Provinsje Fryslân