Museum Martena wint prijs voor 'Aaitour': niet alleen zien, maar ook voelen

Museum Martena in Franeker heeft de RAAK Stimuleringsprijs gewonnen. De prijs is ervoor bedoeld om musea ertoe aan te zetten de collectie ook toegankelijk te maken voor mensen die niet of niet goed kunnen zien. Museum Martena heeft gewonnen met de Aaitour, een audiotour langs dertig voorwerpen die mensen ook kunnen aanraken.
© Omrop Fryslân
Museum Martena kreeg in de finale meer stemmen dan De Lakenhal in Leiden en Museum Chabot in Rotterdam. Het Franeker museum won met haar plan voor een Aaitour. "Een audiotour door het museum, dat gaat langs dertig voorwerpen waar een verhaal over verteld wordt", vertelt directeur Manon Borst. "Maar bij het voorbeeld zit ook een replica die je kunt aanraken, in je handen kunt nemen. Het mooie aan ons plan is dat niet alleen blinden en slechtzienden dit leuk vinden, dit vindt iedereen leuk."
Het museum heeft grote plannen met de dertigduizend euro die nu gewonnen is. "We willen heel graag proberen om het meest toegankelijke museum van Fryslân te worden, en dat betekent ook dat mensen met een visuele beperking bij ons terecht moeten kunnen."

Herinrichting

Om dat voor elkaar te krijgen, zal het museum eerst flink aangepakt worden. "In 2021 gaan we bezig met een herinrichting, eigenlijk het hele museum gaat op de schop. Dat is een prachtig moment om ook de toegankelijkheid van het museum aan te pakken. We verwachten in 2023 met een geheel nieuw museum open te gaan, dan zal de Aaitour ook klaar zijn", zegt Borst.
Manon Borst