Echte natuur in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden

Strengere maatregels of niet, in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is vanaf zaterdag een bijzondere, nieuwe tentoonstelling te zien. Wel wordt bezoekers gevraagd om een mondkapje op te doen. Het gaat om de nieuwe tentoonstelling 'Human after all' over de essentie van de mensen. Erg toepasselijk in deze coronacrisis, nu we elkaar niet mogen aanraken, terwijl dat wel bij het menszijn hoort.
De wiere ierd fan de minsk is dochs fisyk kontakt
Topstuk van de tentoonstelling is het werk van Klara Kristalova uit Zweden. In het museum zijn drie heuvels met echt groen gemaakt. Hierin zijn allerlei mens- en dierfiguren van keramiek te zien. "Je maakt een wandeling door haar sprookjeswereld", vertelt Tanya Rumpff, conservator van de tentoonstelling.
Er is werk te zien van kunstenaars uit de hele wereld. Ze konden niet naar Leeuwarden komen om hun deel van de expositie in te richten zoals gebruikelijk is. Het moest door het geven van aanwijzingen op afstand.

Gedwongen afstand

De tentoonstelling is voor de coronacrisis bedacht, maar toch past het goed bij deze tijd. Een goed voorbeeld is het werk van William Cobbing. "Het is een video waarin twee mensen met hoofden met klei erop te zien zijn. Ze zitten met een lange slurf van klei aan elkaar vast, maar kunnen elkaar niet aanraken", legt Rumpff uit. Het is te vergelijken met de gedwongen afstand die iedereen nu ook moet houden.
Luister naar de reportage
Het keramiekmuseum in Leeuwarden is al een tijdje bezig om meer bezoekers te krijgen. "Het is het enige rijksmuseum van het noorden met een wereldcollectie, maar onbekend maakt soms onbemind", denkt directeur Chris Callens.
Er wordt hard gewerkt om daar verandering in te brengen, onder anderen door de drempel voor bezoekers te verlagen. "Dat doen we bijvoorbeeld door de Escher-experience in de kelder, de waterspeelplek in de tuin en door een tentoonstelling als deze. Het is grote hedendaagse kunst, maar een feest voor bezoekers uit alle categorieën om heen te gaan."

Verdubbeling aantal bezoekers

De bezoekersaantallen zijn de laatste jaren verdubbeld. Het gaat nu - heel logisch, vanwege corona - minder goed. Toch doet het museum er alles aan om zoveel mogelijk mensen op een veilige manier naar het museum te komen.
"Wij zijn een doorstroomlocatie, dus hoeven ons niet aan het maximum van 30 mensen te houden en we hebben ook de ruimte. We vragen mensen om te reserveren en een mondkapje te dragen zodat men op een veilige manier naar het museum kan. Om zo even uit de corona-ellende te stappen en te genieten van het leven."