Vijf jaar cel geëist tegen Drachtster die agent neerstak

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van vijf jaar geëist tegen een 53-jarige man uit Drachten die op 1 maart in zijn woning een agent neerstak. De man wilde zelfmoord plegen en zegt dat hij agressief werd toen de politie pepperspray in zijn ogen spoot.
© De Vries Media
Twee agenten waren om 21.00 uur afgekomen op een melding van huiselijk geweld. De man zou zijn partner hebben geduwd en geschopt. De agenten troffen de man liggend op de bank aan. Hij hield een zakmes tegen zijn hals.
De agent die is gestoken, verklaarde dat hij de zelfmoord wilde voorkomen door de man te pepperen. De man kwam daarop overeind en ging als een "agressief dier" tekeer, zo stelt de agent. De agent sloeg op de vlucht en werd in de keuken geraakt. Het mes trof hem in de rug, bij zijn schouder.

Schadevergoeding

Een poging tot doodslag, vindt het OM. "De agent moest vechten voor zijn leven en kon geen kant op", aldus de officier van justitie. De agent wil een schadevergoeding van 3500 euro.
De man vloog daarna op de andere agent af. Daarbij zou hij het mes en een hakbijl hebben vastgehad. De agent schoot zijn belager in de hal van de woning in het rechterbeen. Volgens het OM is in dit geval sprake van bedreiging.
De rechtbank in Leeuwarden doet op 22 oktober uitspraak.