Ouders met middelbare schoolkoepels om tafel over mondkapjesbeleid: "Goed gesprek gehad"

Een gesprek tussen Friese scholenkoepels en ouders die kritisch zijn op het mondkapjesbeleid op middelbare scholen, heeft voor beide partijen resultaat opgeleverd. Woensdag kwamen de scholenkoepels OVO, CVO en Nordwin met een aantal ouders bij elkaar omdat die vinden dat het mondkapjesadvies bij veel schoolkinderen voelt als een plicht. "Er moet ruimte zijn voor alle meningen op onze scholen", zegt Wiebe Wieling, de voorzitter van OVO.
© Shutterstock
De kritische ouders stuurden maandag een brief naar verschillende middelbare scholen, waarna ze door de scholenkoepels zijn uitgenodigd voor een gesprek. Zo waren er bij de ouders verhalen binnen gekomen van docenten die leerlingen uit de klas haalden om te vragen waarom ze geen mondkapje op hadden. Volgens Elbrecht Claus, één van de schrijvers van de brief, ging dat te ver. Het dragen van de mondkapjes is immers een advies.

"Geen dwingend advies"

Wieling laat weten dat dat inderdaad niet kan: "Wij zullen nogmaals met alle scholen communiceren dat het een dringend advies is, geen dwingend advies." Wel voegt hij daar aan toe: "Aan de andere kant hebben we nog veel meer ouders die het liefst zien dat de mondkapjes worden verplicht. We hebben te maken met bijna 12.000 ouders, dan kun je het niet voor iedereen goed doen."
De ouders beginnen maandag met een meldpunt, waar iedereen klachten over het mondkapjesbeleid door kunnen geven.