Commissaris Arno Brok tegen minister Schouten: "Geef de jonge boer de ruimte"

Minister Carola Schouten van Landbouw moet perspectief geven aan de boeren in onze provincie. Dat zegt commissaris van de Koning Arno Brok. Schouten spreekt donderdagmiddag de Rede fan Fryslân uit. Ze is helemaal vrij in wat ze zegt, maar Brok wil graag dat ze het over de toekomst van de landbouw geeft.
Kij yn de greide by de Ouwster-Trijegeaën © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Ieder jaar vraagt de provincie Fryslân een prominente spreker uit die Fryslân een spiegel voorhoudt met het oog op de toekomst. Dat is dit jaar dus minister Schouten. "We zijn hier in Fryslân trots op onze landbouw en trots op onze boeren", zegt Brok. "We willen ook graag een landbouwprovincie blijven. Hoe ziet de de minister dat voor zich?"

Geef ruimte

Er spelen al lang discussies over de ontwikkelingen in de agrarische wereld, zegt Brok. "De boer heeft veel onzekerheden, er is veel onrust. Maar de provincie heeft gezegd: we kunnen ons niet voorstellen dat er geen toekomst is voor de boer. We willen weer meer natuurinclusieve en duurzame landbouw. Dus geef de boer, en al helemaal de jonge boer, de ruimte."
Voor het eerst wordt de Rede fan Fryslân online gehouden. Schouten staat in Den Haag en dertig anderen zitten in Leeuwarden in het WTC om de toespraak te volgen. "Het is wel jammer", zegt Brok. "Dat vindt de minister zelf ook, maar de maatregelen zijn weer strenger geworden."
Het is donderdag de achtste editie van de Rede fan Fryslân. Het is de tweede keer dat een vrouw die uitspreekt. Volgend jaar wordt opnieuw een vrouw gevraagd, kon Brok al verklappen.
De Rede fan Fryslân is donderdag 8 oktober van 15.30 uur live te volgen op televisie en online via Omropfryslan.nl en de Omrop-app. Om 20.15 en 23.15 uur wordt de rede herhaald.
Arno Brok over de Rede fan Fryslân