Nieuwe fabriek om 4.000 huizen te bouwen: "Bijdragen aan oplossing wooncrisis"

Een nieuwe fabriek in Heerenveen moet meehelpen om een einde te maken aan het grote huizentekort in Nederland. Bouwbedriuw Van Wijnen wil in de fabriek ieder jaar 4.000 duurzame woningen maken met behulp van robots. Daar werken dan tweehonderd mensen aan mee. De bouw van de fabriek kost zo'n 50 miljoen euro.
Nij fabryk om 4.000 hûzen te bouwen: "Bijdragen aan oplossing wooncrisis"
De woningen, die worden gemaakt door mensen én robots, kunnen volgens het bedrijf in korte tijd worden gemaakt. Ze moeten dan ook volledig circulair zijn. Heerenveen is een mooie locatie voor Van Wijnen, zegt CEO Peter Hutten. "Ons concept 'Fijn wonen' is ook in Heerenveen geboren. Verder liggen we hier aan het water, dat is een belangrijk punt. En hier was grond naast onze fabriek te koop. Het is een machtige plek om uit te breiden."
© Alynia Architecten
Nederland heeft nog steeds een woningtekort van zo'n 300.000 huizen. Het aantal opdrachten dat op de plank ligt is lang niet genoeg om die achterstand weg te werken. Tot 2030 zouden er ieder jaar 90.000 woningen bij moeten komen. Afgelopen jaar zijn er 71.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd.
"De paar duizend huizen die wij bouwen, zijn dan maar een druppel op de gloeiende plaat. Maar we dragen nu wel bij aan de oplossing. We geven een flinke zet en we hopen dat er meer mensen meedoen, want de opgave is enorm." In de nieuwe fabriek worden vooral woningen gemaakt voor de sociale huursector en betaalbare starterswoningen.
Van Wijnen is met meerdere gemeenten in Noord-Nederland in gesprek over de nieuwe manier van bouwen en hoe daaraan met de provincie Fryslân invulling aan kan worden gegeven.
Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen is blij met het nieuws dat de fabriek in zijn gemeente komt. "Dat Van Wijnen kiest voor een nieuwe fabriek in Heerenveen is geweldig nieuws. Zeker voor Heerenveen, maar ook voor de regio breed. Daarbij denk ik vooral aan werkgelegenheid en de korte lijnen die er van oudsher al liggen met dit bedrijf."

Wooncrisis is enorm

De fabriek komt in een periode van economische crisis, veroorzaakt door het coronavirus. "Maar dat zien we als voorbijgaande aard", zegt Hutten. "Hoe hard die crisis ook is. Ook de wooncrisis is enorm."
In Gorredijk, waar Van Wijnen ook huizen bouwt in een fabriek, hoeven ze niet bang te zijn dat deze nieuwe fabriek vervelende gevolgen heeft. "Gorredijk speelt ook nog echt een rol in onze toekomstplannen, ze hoeven daar niet ongerust te zijn. Net als Heerenveen blijft Gorredijk een belangrijke plek voor ons."
Over een maand moet de eerste paal van de nieuwe fabriek de grond in.