Zorgen, maar ook steun voor college in coronadebat Leeuwarden

Meerdere partijen in de Leeuwarder gemeenteraad hebben steun, maar ook zorgen uitgesproken over het coronabeleid van het college. Dat deden ze in het eerste zogeheten coronadebat. Er waren veel vragen over de rol van Sybrand Buma als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân. Vooral over de komende feestmaanden hebben meerdere partijen zorgen.
Het coronadebat in De Harmonie in Leeuwarden © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
De gemeenteraadsleden mochten niet debatteren met Sybrand Buma als hoofd van de Veiligheidsregio Fryslân, maar alleen met het college van de gemeente Leeuwarden. Juist met die verschillende petten die Buma draagt, heeft Lijst058 moeite. "In deze tijden moet onze burgemeester vooral een burgervader zijn en er voor zijn inwoners zijn. Wij zijn wel blij dat we dat steeds meer zien", zei Otto van der Galiën.

Onduidelijk

Volgens PAL/GrienLinks zijn veel regels voor de inwoners van Leeuwarden onduidelijk. "Als ik bij het gemeentekantoor naar binnen wil, moet ik eerst een mondkapje dragen, daarna mag ik hem af doen, maar vervolgens moet ik hem daarna weer op doen wanneer ik bij de servicebalie een vraag wil stellen", zei raadslid Femke Molenaar.
Ze maken zich vooral zorgen over de openbare ruimte, die hier en daar te krap is om anderhalve meter afstand te bewaren, zoals in de Doelesteeg.

Oud en nieuw

De VVD maakt zich zorgen over oud en nieuw. Fractievoorzitter Marcel Visser wilde graag duidelijk over hoe het feest eruit gaat zien. Daar kon burgemeester Buma nog niet veel over zeggen. "Zoals het er nu voor staat, mogen er maximaal drie mensen per huishouden op visite komen en geldt nog steeds de maximaal 30 personen op andere plekken."
Volgens fractievoorzitter Eline de Koning van de PvdA is er meer aandacht nodig voor kwetsbare mensen in de samenleving die last hebben van de coronacrisis. Zou zouden mensen die WMO-vervoer gebruiken met veel mensen in één busje zitten. Volgens de fractie hebben ook veel studenten last van de pandemie.

Rol van Buma

Sybrand Buma ging als burgemeester uitgebreid in op de kritische vragen van de raad. "U kunt mij ter verantwoording roepen als burgemeester", sprak hij. "Maar wanneer er een crisis is, moet er een mogelijkheid zijn om snel te kunnen ingrijpen. Als de crisis toeneemt, komt het kabinet bij elkaar, dan bekijkt men de situatie, daaruit komt een voorstel, een aanwijzing voor een noodverordening van de veiligheidsregio. De burgemeesters die de Veiligheidsregio Fryslân vormen kunnen wel weer worden gecontroleerd door de gemeenteraad."
Een verslag van het coronadebat in Leeuwarden
"We hebben grote waardering voor de burgemeester", zei fractievoorzitter van de FNP Jan Willem Tuinenga. "Wie zijn wij als raad om met vragen te komen, terwijl we een pandemie moeten oplossen? De hele situatie is al erg en wij als gemeenteraad kunnen geen invloed uitoefenen. Je moet hier geen politieke lading aan willen geven", zei Tuinenga.
Fractievoorzitter Sytze Brouwer van het CDA vindt dat het als gemeenteraad niet van belang is om het college te verantwoording te roepen voor het crisisbeleid in de coronapandemie. "Je gaat ook niet de brandweer corrigeren wanneer zij een brand blussen. "

"Hiaat in ons systeem"

Ook Gemeentebelangen Leeuwarden had goede woorden voor het handelen van het college. "Ga er maar aan staan, je doet het nooit goed", sprak Gijs Jacobse.
Toch vindt zijn fractie het ook frappant dat een veiligheidsregio niet controleerbaar is. "Als raad hebben wij geen invloed op de besluiten die de veiligheidsregio neemt. Dat is een hiaat in ons systeem."