Hof doet nieuwe schouw in zaak-Van Seggeren en een anonieme brief duikt op

Rechters van het Hof in Leeuwarden gaan de plaats delict bekijken waar Tjeerd van Seggeren op 9 juli 2017 dood werd gevonden. Deze zogenoemde schouw doet het Hof op verzoek van de advocaat van de weduwe die tot 20 jaar cel voor de moord op haar man is veroordeeld.
NOCH Van Seggeren
Er is eerder een schouw geweest door de rechtbank. "Maar toen hebben we met z'n allen een gangbaar graspad over het hoofd gezien", zegt advocaat Brian de Pree. "Dat betekent dat er meer toegangswegen naar het weiland waren waar Tjeerd is gevonden. Het Openbaar Ministerie zegt dat er één route is en dat dader en slachtoffer elkaar daar hebben ontmoet. Als hij een andere route heeft genomen, dan valt dat scenario weg."
Volgens De Pree is "er een dunne scheidslijn tussen vrijspraak en 20 jaar cel. Er zijn meer vragen dan antwoorden."
Advocaat Brian de Pree over de schouw
© De Vries Media
De weduwe ontkent elke betrokkenheid. "Ik ben niet de moordenaar" zei ze woensdag op de regiezitting bij het gerechtshof. "Ze willen dat ik voor alles ga boeten."
Op de zitting werd melding gemaakt van een telefoontje door oom S. van de weduwe aan de Duitse politie. Hij vertelde de politie dat zijn broer D. hem in januari 2016 30.000 euro heeft aangeboden om Tjeerd van Seggeren om te brengen.

Anonieme brief

In april dit jaar kreeg de advocaat van de weduwe een anonieme brief uit naam van die oom D. Daarin staat dat oom D. zelf de moord zou hebben gepleegd en niet zijn nichtje. De brief is niet geschreven door oom D. zelf omdat die toen al was overleden. "Dat is mogelijk interessant omdat de moord dan in een andere hoek van de familie moet worden gezocht, oftewel daderschap van een van haar ooms", zegt advocaat De Pree.
© Omrop Fryslân

De zaak in het kort:

In juli 2017 wordt het lichaam van de 37-jarige Tjeerd van Seggeren uit Kollumerzwaag aangetroffen in weiland aan de rand van De Westereen. Daarna is het lang onduidelijk wat er precies is gebeurd. In december dat jaar wordt de 33-jarige vrouw van Van Seggeren aangehouden als verdachte van betrokkenheid bij de dood van haar man. Op de rechtszaak blijkt dat het slachtoffer opzettelijk met een hard of stevig voorwerp op zijn hoofd is geslagen en zo om het leven is gekomen.
Op 11 juli 2019 wordt de weduwe veroordeeld tot twintig jaar cel voor moord op haar man. De advocaat gaat in hoger beroep.

Hoger beroep

Die hoger beroepszaak komt begin november voor. Bij een eerdere voorbereidende zitting werd duidelijk dat de weduwe moest worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat onderzoek zou in maart al zijn, maar werd onder andere door de corona-uitbraak uitgesteld.
Ze is intussen geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, maar de uitkomsten zijn nog niet bekend. De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 2, 3 en 4 november.