Coronatestbedrijf verhuist van Abe Lenstra-skybox naar Leeuwarden

Het medisch coronatest-laboratorium U-Diagnostics opent dinsdag 13 oktober een drive-thru op bedrijfspark De Hemrik in Leeuwarden. Het gaat om een particulier testbedrijf, dat analyses uitvoert voor de overheid en huisartsen. U-diagnostics, ook wel HetHuisartsLab, zat eerst in de skybox van het Abe Lenstra Stadion, maar dat was niet veilig genoeg voor medewerkers.
Testlokaasje Abe Lenstra Stadion © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
"De verhuizing is nodig om de veiligheid van onze medewerkers te kunnen waarborgen", vertelt regiocoördinator van U-Diagnostics, Dirk Koppen. "In de skybox zaten we binnen en waren mensen ongerust over de testlocatie".

Voetbalstadion niet handig

Er moest dus een plek worden gevonden op een andere locatie waar veilig kan worden getest. Want de extra testcapaciteit is erg nodig, zegt Koppen: "We springen op dit moment bij om de testcapaciteit te vergroten in Nederland. En dan zoek je ook naar een weg waar je je medewerkers kunt beschermen. Een dichte ruimte is dan niet handig en zeker niet in een stadion waar ook veel andere mensen komen. Dan besmet je elkaar en dan ga je juist het tegenovergestelde doen van wat je wilt bereiken."
De oplossing voor een veilige locatie is volgens de regiocoördinator dan ook: naar buiten. "Onze medewerkers zijn cruciaal, de veiligste manier om te testen is toch wel een drive-thru."
Het bedrijf verwacht veel drukte in Leeuwarden. Op dit moment zit U-Diagnostics niet in Fryslân en moeten de inwoners van de provincie uitwijken naar Meppel. "Er is nog altijd een groot tekort aan testcapaciteit dus alle middelen zijn welkom. Minister De Jonge heeft ons benaderd om bij te springen."

Bedrijven

Ook is er veel vraag vanuit bedrijven voor de tests. "We zijn al benaderd door Friese bedrijven dat werknemers thuis zitten omdat er een tekort is aan testcapaciteit. We weten 'iedereen doet zijn stinkende best'. De mensen van de GGD staan dag en nacht voor iedereen klaar, maar ik denk dat alle middelen op dit moment helpen.
De drive-thru op het parkeerterrein aan de Pallasweg 14 zal dinsdagochtend beginnen. Mensen kunnen zich hier aanmelden voor een test.
Regiocoördinator U-Diagnostics Dirk Koppen