liveblog | 7 oktober 2020

Coronanieuws van 7 oktober: Nieuw record: 106 besmettingen in de afgelopen 24 uren

Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Fryslân.
Bijgewerkt: 7 oktober 2020, 22:57
woensdag 7 oktober 2020
23:00

Eind van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van woensdag 7 oktober. Donderdag is er op onze website en in onze app een nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.
21:20

Waadhoeke overlegt met horeca

Wethouder Caroline de Pee van gemeente Waadhoeke heeft woensdag overleg gehad met diverse ondernemers in de horeca. De wethouder wil graag horen waar men tegenaan loopt in deze coronaperiode.
21:14

Friese schaatsers kunnen het ijs niet op: ijshal Inzell gesloten vanwege besmettingen

De ijshal in Inzell, de Max Aicher Arena, is voorlopig gesloten vanwege twee coronabesmettingen bij Duitse schaatsers. Dat meldt de Duitse schaatsbond. In Inzell zijn op dit moment ook veel Friese schaatsers, waaronder Sven Kramer, Ireen Wüst, Femke Kok en Michelle de Jong.
Lees hier meer:
De Max Aicher Arena yn Inzell © Martin de Jong
20:25

Opnieuw corona op Leeuwarder Lyceum

De leerlingen van klas 4, 5 en 6 van het Leeuwarder Lyceum mogen donderdag en vrijdag niet op school komen vanwege een coronabesmetting. Dat heeft de school in een e-mail aan de ouders laten weten. Het is al de derde keer dat leerlingen van het Lyceum thuis moeten blijven vanwege het coronavirus. Eerder gaat het om heel vwo-5 en heel havo-5.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
19:57

Najaarskermis Gorredijk van de baan

De kermis die van 22 tot en met 25 oktober in Gorredijk zou worden gehouden, is van de agenda gehaald. "Helaas hebben wij vandaag het besluit moeten nemen om de Gordykster najaarskermis te annuleren," schrijft de organisatie. "Met de huidige Covid-19 maatregelen en de op dit moment verhoging van het aantal Corona infecties waardoor het vooruitzicht ongewis is zien wij geen mogelijkheid om de najaarskermis te kunnen laten doorgaan."
Het bestuur hoopt wel dat de voorjaarskermis van 29 april tot en met 2 mei 2021 door kan gaan.
© Kermis Gorredijk
19:50

Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân roept op om de CoronaMelder-app te gebruiken

19:37

Verspreiding van de Spaanse griep in kaart gebracht

Midden in de coronacrisis is er een onderzoek gepubliceerd over de verspreiding van een ander virus. Een uit het verleden: de Spaanse griep van 1918-1919. Ook toen waren er meerdere griepgolven en verschilden gebieden van elkaar. In Fryslân waren Achtkarspelen, Franeker, Hennaarderadeel en Ameland het meest getroffen.
Lees hier meer:
18:32

22 coronapatiënten in Friese ziekenhuizen, waarvan 6 op de IC

Volgens het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland liggen er op dit moment (woensdag 7 oktober) 22 patiënten met het coronavirus in de Friese ziekenhuizen. Daarvan liggen er 6 op een IC-bed.
18:31

Q&A: Everhard Hofstra (GGD) beantwoordt vragen over corona

Everhard Hofstra, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektebestrijding en arts-infectieziektebestrijding bij GGD Fryslân beantwoordde woensdagmiddag in het radioprogramma Weistra op Wei zoveel mogelijk vragen van de luisteraars over corona.
Bekijk hieronder een samenvatting van de vragen:
17:15

Coronatestbedrijf verhuist van Abe Lenstra-skybox naar Leeuwarden

Het medisch coronatest-laboratorium U-Diagnostics opent dinsdag 13 oktober een drive-thru op bedrijfspark De Hemrik in Leeuwarden. Het gaat om een particulier testbedrijf, dat analyses uitvoert voor de overheid en huisartsen. U-diagnostics, ook wel HetHuisartsLab, zat eerst in de skybox van het Abe Lenstra Stadion, maar dat was niet veilig genoeg voor medewerkers.
15:26

Coronaproof carbidschieten met draaiboek

Wie voor 31 december een vergunning wil aanvragen om met carbid te schieten, moet in gemeente De Fryske Marren verplicht een corona-draaiboek aanleveren. Daar moet in staan hoe er voor wordt gezorgd dat de 1,5 meter wordt nageleefd en dat deelnemers en toeschouwers zich aan de andere coronamaatregels houden. Tot 1 november kan er nog een vergunning worden aangevraagd.
15:01

Een vraag aan GGD Fryslân? Tussen 16.00 en 17.00 uur de antwoorden live op Omrop Fryslân-radio

14:55

College in een kerk of theater?

Sommige partijen in de Tweede Kamer willen dat minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs onderzoekt of er ook andere mogelijkheden zijn voor fysiek onderwijs. Studenten in het mbo, hbo of op de universiteit zouden bijvoorbeeld ook verspreid college kunnen krijgen in een lege kerk, een theaterzaal of in een bioscoop. Zulke locaties worden op dit moment niet gebruikt en kunnen voor het onderwijs misschien een uitkomst zijn.
Onder andere het CDA en GroenLinks zien er mogelijkheden in. De VVD steunt de ideeën, maar wil eerst wel weten welke gevolgen het heeft voor de 'vervoersbewegingen' van studenten. Meer studenten in het openbaar vervoer kan ook voor een toename in het aantal besmettingen zorgen. Minister Van Engelshoven waardeert het 'out-of-the-box'-denken en wil zien wat ze kan doen.
De grote zaal van schouwburg De Lawei in Drachten © Omrop Fryslân, Onno Falkena
14:43

Reizen: wel of niet?

Het is veiliger om nu naar Curaçao te vliegen en daar vakantie te houden dan hier naar de supermarkt te gaan om boodschappen te doen. Dit zegt Eric van der Waard, hij is eigenaar van reisbureau Internoord in Leeuwarden. In De middei fan Fryslân legt hij uit wat hij met uitspraak bedoelt:
Eric van der Waard
14:15

Friese coronacijfers

In de afgelopen 24 uren zijn er 106 mensen positief getest op het coronavirus in Fryslân. Leeuwarden heeft opnieuw de meeste besmettingen: 42. Daarna komt de gemeente Waadhoeke met 10 besmettingen.
Schiermonnikoog blijft nog altijd op 0 positieve tests staan.
13:30
Zestig procent van de amateurvoetbalclubs in Nederland komen in acute problemen als de coronamaatregelen nog lang duren. En dus is geld uit Den Haag nodig voor het amateurvoetbal. Die noodkreet doet Jan Dirk van der Zee uit Gorredijk, directeur amateurvoetbal van de KNVB. Er is berekend dat de clubs 4 miljoen aan inkomsten per week mislopen omdat de kantines niet open kunnen.
Van der Zee pleit voor een breder teunpakket. "Er zijn wel regelingen voor clubs en accommodaties, maar we willen eigenlijk een geruststelling horen. Dat als dit nog langer duurt, dat de minister zegt dat er wel geld op de plank ligt en dat we ons geen zorgen hoeven te maken."
13:25

Izore houdt focus op het testen van zorg, ondanks extra testen

Er komen na lang wachten toch extra coronatests beschikbaar, omdat de capaciteit wordt vergroot. Dat betekent dat de GGD meer kan testen. Vanaf maandag zullen er 1.600 mensen per dag worden getest op de drie locaties in Leeuwarden, Drachten en IJlst. Ook kunnen laboratoria in Nederland voortaan iedere dag 51.000 tests verwerken, dat zijn 20.000 tests meer dan vorige week. Izore in Leeuwarden is één van de laboratoria waar al sinds het begin van de coronacrisis volop tests worden verwerkt.
Deze extra tests zullen met name worden gebruikt voor de gewone Nederlander, terwijl bij Izore de focus ligt op het testen van de zorgmedewerkers. Izore wil het werk dat ze doen ook niet verder uitbreiden op dit moment, omdat het hun kerntaak is om de zorg te testen.
12:00

Stel je vraag aan de GGD

Heb je vragen over het coronavirus, en wil je daar graag een professioneel antwoord op hebben? Luister dan vanmiddag naar het radioprogramma Weistra op Wei. Van 16:00 tot 17:00 is Everhard Hofstra van de Friese GGD te gast. Hij probeert antwoord te geven op vragen over het virus en de bestrijding daarvan. Heb je ook een vraag, stuur deze dan in.
Vragen kunnen ingezonden worden door middel van de Omrop-app, of met een bericht naar 06-20 499 199. Mailen kan ook, naar weistraopwei@omropfryslan.nl. En vanaf 16:00 uur is er de mogelijkheid om met de uitzending te telefoneren. Het telefoonnummer is 058-212 36 18.
11:42

Cijfers ziekenhuizen

Er liggen op dit moment zes mensen op een IC-bed in Fryslân, daarnaast liggen er zestien mensen op een niet-IC-bed. Dit zijn er net iets minder dan twee dagen geleden, toen er zeven mensen op een IC-bed lagen, en achttien op een niet-IC-bed. De ziekenhuiscijfers veranderen snel, dus er kunnen eigenlijk geen conclusies worden getrokken uit deze kleine daling. Het is niet duidelijk hoeveel van de patiënten van buiten de provincie komen.
11:01

Film Festival

© Noordelijk Film Festival
Het Noordelijk Film Festival dat dit jaar van 11 tot 15 november zal plaatsvinden, is op creatieve manier bezig om het festival toch door te laten gaan. Ondanks alle coronamaatregelen wil de organisatie toch een festival op de poten zetten. Een onderdeel hiervan is het spreiden van de films over heel de provincie. Normaliter worden de films alleen in de Leeuwarder schouwburg De Harmonie en filmhuis Slieker afgespeeld, maar dit jaar zijn de festivalfilms ook te zien in Drachten, Heerenveen, Sneek en Franeker. Daarnaast is ook filmketen Pathé in Leeuwarden bereid gevonden om mee te doen.
Omdat er nu een beperkt aantal bezoekers welkom is in de zalen krijgen meer mensen de kans om wat te krijgen van het festival. Filmprogrammeur Fredau Buwalda: "Hoewel we in deze tijd de gezellige sfeer van ontmoeting en uitgebreide nazit helaas niet kunnen en moreel gezien nu ook niet willen faciliteren, kunnen wij wél dat unieke filmprogramma leveren op een manier waar wij achter staan: op groot doek, in het donker, met professionele bioscooptechniek die een topbeleving van film garandeert."

Drive-In

Het filmfestival wilde ook een grote Drive-In bioscoop opzetten op het Zaailand in Leeuwarden, maar door de nieuwe coronamaatregelen is het nog onzeker of dit kan doorgaan. Het evenement wordt namelijk gezien als een buitenevenement, en daar mogen op dit moment maar 40 bezoekers bij zijn, en dat zou betekenen dat er met deze regel maximaal 20 auto's mogen komen, en niet de 90 waar de organisatie op hoopte.
10:11

Griepprik Leeuwarden

De griepprik in Leeuwarden zal dit jaar op een andere locatie worden gegeven dan gewoon. Mensen die in aanmerking komen voor de spuit kunnen deze de komende tijd halen in sporthallen en wijkcentra. Dit was nodig in verband met de richtlijnen van het RIVM. De locaties zijn goed bereikbaar, hebben genoeg ruimte en ook genoeg parkeerplek.
Mensen die een uitnodiging krijgen voor de griepprik, krijgen dit jaar een specifieke datum en tijd. Hier kan niet in worden geschoven. Mensen moeten zelf een mondkapje meenemen en 1,5 meter afstand houden.
09:00

Zorgen amateurclubs

De belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) maakt zich grote zorgen over de toekomst van amateurclubs in Nederland. Bij een rondgang onder zo'n 1.600 leden blijkt dat 30% van de verenigingen bang is voor een langere voortzetting van de coronamaatregelen. In een eerdere enquête was dit nog 8,7%.
BAV-voorzitter Ben van Olffen ziet dat er grote nood is bij veel amateurclubs: "Dat geldt voor alle sporten, maar vooral in het voetbal zijn kantineopbrengsten een significant onderdeel van de inkomsten. Die vallen nu opnieuw weg en dan stevenen we af op een groot probleem."
Volgens de belangenorganisatie moet er snel een tweede steunpakket voor sportverenigings komen.
07:49

Sneltest

De eerste twee van vijf corona-sneltesten die in Nederland onderzocht worden op hun betrouwbaarheid, zijn glansrijk geslaagd voor dat toelatingsexamen. De sneltesten hebben een kwartier nodig om te vertellen of iemand besmet is met het coronavirus, meldt de NOS.
Minister De Jonge van Volksgezondheid maakt het nieuws woensdag bekend bij een werkbezoek aan het Amphia Ziekenhuis in Breda. Daar is een van de beide testen de afgelopen tijd gevalideerd. De andere is goedgekeurd na onderzoek in het UMC Utrecht.
De Jonge is enthousiast over de resultaten. "Je kunt deze test zeker gaan gebruiken in een snelteststraat voor mensen in het onderwijs of de zorg, maar ook in andere vitale beroepen", zegt hij. "Of voor mensen die positief naar voren komen uit de bron- en contactonderzoeken, zodat je die heel snel kunt testen. Of voor gebruikers van de corona-app."
07:48

Welkom in dit liveblog

Goedemorgen en welkom in dit liveblog van woensdag 7 oktober. In dit liveblog houden wij u op de hoogte van het laatste coronanieuws in Fryslân en de rest van het land. Hier kun je het nieuws van dinsdag 6 oktober terugvinden.