Cultuurcentrum De Wâldsang in Buitenpost is bezorgd over stopzetten subsidie

De gemeenten Achtkarspelen en Dantumadiel moeten niet stoppen met de subsidie voor het muziekonderwijs. Dat schrijft cultuurcentrum De Wâldsang in Buitenpost. Dat verzorgt al tientallen jaren muziekles, ook op school.
Trompet © Shutterstock.com
Achtkarspelen en Dantumadiel geven nu nog subsidie voor het leren bespelen van een instrument. B&W in beide gemeenten willen daarmee stoppen. B&W van Achtkarspelen willen ook stoppen met de subsidie voor muziekles op school. Volgens de Wâldsang is dat een slechte zaak. Muziek maken is van groot belang voor het welzijn van mensen, zeggen ze omdat het kinderen vormt. De Wâldsang roept de raden van beide gemeenten op om niet te stoppen met de subsidie.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries

Verbijsterd

De medewerkers van het cultuurcentrum zijn verbijsterd over de zware bezuinigingsplannen van de twee gemeentes. Het centrum krijgt subsidie van in totaal vier gemeentes. Door het stopzetten van Dantumadiel en Achtkarspelen komt het onderwijs op de scholen en in het centrum op de tocht te staan.
Volgens docent en coördinator Andries Renema kwam de grootste bezuiniging van de gemeente Achtkarspelen als een complete verrassing. "Een week voor dit bericht hebben we nog een overleg gehad met alle vier gemeenten, daarin was geen sprake van een bezuiniging, laat staan een totale stopzetting van Achtkarspelen. Dantumadiel had ons wel op de hoogte gesteld."

Een derde

Het gaat om een derde van het budget van een klein miljoen dat weg zou vallen. "En het werkt door, want overheadkosten blijven er wel." Dan zouden de andere gemeentes meer moeten betalen. "Wij zijn een keiharde bezuiniging, ze zijn niet wettelijk verplicht om een muziekschool te onderhouden."
In Achtkarspelen zou betaalbaar onderwijs en les op scholen wegvallen. Het gaat om twaalf scholen in die gemeente. Het lesgeld voor de leerlingen zou dan verdubbeld worden.
De Wâldsang werkt al 5 jaar in de regio en heeft zo'n 40 medewerkers die allemaal zzp'er zijn en wekelijks aan honderden kinderen lesgeven. Ze zijn een petitie gestart.