Poppodia boos op Veiligheidsregio: ze willen ontheffing voor meer bezoekers

Poppodia zijn verbolgen dat zij geen ontheffing krijgen voor het maximum van 30 bezoekers per ruimte, dat vijf Friese theaters wel kregen. Deze theaters mogen dus wel meer bezoekers ontvangen. De poppodia Iduna en Bolwerk hebben daarom een brandbrief aan Veiligheidsregio Fryslân geschreven.
Poppodium Het Bolwerk in Sneek © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Volgens hen hebben ze wel laten zien dat ze de coronamaatregelen goed uit kunnen voeren, volgens de protocollen. En daarbij zou volgens de poppodia de indruk zijn gewekt dat zij ook voor een ontheffing in aanmerking zouden komen. Daarom hebben de podia met een brief een dringend beroep gedaan op Veiligheidsregio Fryslân in de hoop dat het standpunt nog aangepast wordt.

VVD stelt vragen

Fractievoorzitter van de VVD Leeuwarden Marcel Visser verbaast zich over de gang van zaken. "Voor ons zijn de afwegingen van de Veiligheidsregio onduidelijk. We hebben geen enkele motivering gezien waarom theaters wel en poppodia niet. Normaal gesproken zou je zeggen: gelijke monniken, gelijke kappen. Als zij zich bewezen hebben met het volgen van protocollen, waarom niet."
Visser wil woensdag in de gemeenteraad aan burgemeester Sybrand Buma vragen waarom hier toch voor gekozen is. Ook is hij benieuwd of daadwerkelijk de indruk gewekt is dat de ontheffing er zou komen.

Verantwoordelijkheid afleggen

Het frustreert Visser. "In het begin was het een crisissituatie, toen was het goed. En de voorzitter handelt natuurlijk ook naar bewind van zaken. Maar er komen nu wel zulke dingen voorbij waarvan wij denken: hier moeten we een gesprek over kunnen voeren. Ik hoop dat deze brandbrief aanleiding is tot gesprek."
Het probleem is volgens de VVD'er dat de Veiligheidsregio geen directe verantwoording hoeft af te leggen. "Er zitten gekozen mensen in, maar wie controleert hen? Wij worden als raad bijgepraat, maar hebben geen invloed op de besluitvorming."

Versoepeling kan lucht geven

De fractievoorzitter heeft daarom ook wel begrip voor de poppodia. "Ik kan hun oproep wel begrijpen, hetzelfde geldt voor Neushoorn en Zalen Schaaf in Leeuwarden. Waarom mag in De Harmonie wel 50 man zitten en in Neushoorn niet? De culturele sector is enorm getroffen door de coronacrisis, dus een versoepeling zou enorm veel lucht bieden.
Fractievoorzitter Marcel Visser van VVD Leeuwarden