Rector Linde College: "Ons eerste belang is het open houden van de school"

Rector Jan Osinga van het Linde College in Wolvega en de man die maandagochtend tegen het mondkapjes-advies actievoerde, staan lijnrecht tegenover elkaar. De demonstrant is door de politie aangehouden nog voordat hij zijn betoog kon houden.
Aksje Linde College
De rector van het Linde College is niet te spreken over de actie. "Er is een demonstratie geweest, maar gelukkig bleef het rustig en hebben wij er niet veel van gemerkt. Ik vind het wel jammer. We zijn een school om dingen te leren en goed onderwijs te verschaffen. Waar we op uit zijn is dat dit onderwijs zonder verstoring plaats kan vinden."
Volgens Osinga gaat het bij het dragen van mondkapjes om een advies, maar de school ziet wel het liefst dat iedereen het doet. "We hebben van de regering en onze koepel, de VO-raad, gehoord dat er een dringend advies is om mondkapjes te dragen. Voor docenten en voor leerlingen, als ze over de gang lopen. Dat advies hebben we een op een overgenomen. Vrijdag hebben we het gemdld. We verplichten het niet, maar het is een dringend advies."
© CAMJO media
En dat is niet zonder reden, zegt hij. "We zijn er op uit om de school te laten doorgaan. Na maart zijn we bijna 3,5 maand dicht geweest. Daarom doen we er nu alles aan om de boel open te houden. Als een mondkapje in de gangen daarbij helpt, dan doen wij daaraan mee."

Actievoerder: "Dit is kindermishandeling"

De verdachte die maandagochtend is aangehouden, is het daar niet mee eens. Sterker nog, hij ziet het als kindermishandeling. "Dit gaat niet gebeuren, ik stel me daar heel principieel in op. Wat we zien is een rector die zich verstopt achter: ik moet met heel veel mensen rekening houden, blablabla. Wij nemen de adviezen van blablabla. Deze man houd ik persoonlijk verantwoordelijk voor de mishandeling van de kinderen hier op school. Dat heb ik hem gemeld ook. Maar de man wil er niet over praten, dus ik dacht: als ik hier ga staan, misschien wil hij er dan wel over praten."
De demonstrant
De demonstrant staat niet alleen in zijn standpunt, want ook sommige leerlingen vinden het advies maar onzin. "Ik vind het advies eigenlijk slecht, ik vind de mondkapjes helemaal niets. Ik was jammer genoeg niet bij de demonstratie, dat had ik wel mee willen maken. Maar toen was ik nog in bed. Hij had het wel even eerder kunnen melden, dan had ik er ook bij kunnen zijn. Ik vind het wel terecht." Een andere jongen zegt: "Als het wordt gevraagd, dan doe ik hem op. Maar als het niet hoeft, dan doe ik het niet. Het is niet zo lekker voor de ademhaling."
Een paar leerlingen van het Linde College

Een paar actievoerders in Wolvega, één aangehouden

verslaggever Lourens Looijenga was maandagochtend bij het Linde College in Wolvega: "Deze meneer laat al enige tijd van zich horen, ook maandag een week geleden bij de gemeenteraadsvergadering. Hij is een soort virusontkenner. Hij zegt: als je de ziekenhuizen belt, zal je horen dat er niemand met het virus ligt. Hij denkt dat er geen zieken zijn en dat er niets aan de hand is. Hij vindt dus ook niet dat mensen afstand moeten houden en mondkapjes moeten dragen," legt Looijenga uit.
De verdachte kwam 's ochtends naar Wolvega met een lessenaar, hij wilde bij de ingang van het terrein mensen toespreken. "Er waren iets van 7 of 8 actievoerders, de politie wachtte hen op. De burgemeester had via de politie opdracht gegeven om verderop bij de Drafbaan te demonstreren, maar hij weigerde daar gehoor aan te geven. Hij zei: ik heb recht van demonstratie, u kunt mij niet verbieden hier te staan. Maar de politie dacht daar anders over en voor de demonstratie begon zat hij in een politiebusje richting het bureau. Hij is alleen aangehouden, de andere actievoerders niet."
Verslaggever Lourens Looijenga